Injection pneumokokal

Hi mommy smua.. saya nak tnye, baby kalau bru lepas Injection pneumokokal first dos..mmng balik akan menangis ke ? Injection sebelom ni xde pulak dia meraung cmni .. bleh share tak anak ii mommy semua cmne lepas kena injection ni.. risau dibuatnye, bgi susu pun meraung ditolaknye susu. Saya first mom, xde pengalaman lgi..terima kasih yg sudi berkongsi?

6 Balas

sis, baby sy baru lps dos pneumococcal dose 3, mcm biasa hari pertama kaki dia bengkak so dia akn asik mnangis bila dia terhantuk kaki dia kt mana3 wktu brmain, krg sikit minum susu, so sy akn krgkn amaun n kerapkn susu, cth biasanya dia minum 7onz susu setiap 4jam, sy akn bgi dia 3onz then another 3onz stp dua jam n pastikan dia minum air sekurang3nya 200ml sis (cuba pastikan utk elakkn badan dia trhidrasi, klu anak tolak air biasa, sy akn cuba bagi jus buah tapi campurkn air bagi xmanis sgt.) tempat cucuk, sis jangan letak apa3 ubat n jgn urut atau tuam ye sis, bengkak akn surut dlm 4 to 8days jgn risau.. pantau suhu badan baby ye, klu demam bole bawak p kk semula.. semoga baby cepat sembuh..

2y ago

baby baru msuk 4bulan?

sebelum nurse bagi suntikan,mesti nurse ada bagi tau kesan² nya kan sis? contoh,anak akan demam. kawasan yg disuntik akan nampak bengkak. tangan anak mungkin akan jadi lenguh. nurse ada bagi ubat demam tak? cuba check suhu bby,okey ke tak? kalau panas cepat² bagi ubat. basahkan kepala dia supaya sejuk. lap² badan bby ye. pakai baju lubang² je kalau anak demam. kipas sentiasa bukak.

2y ago

nurse cuma kata, kalau demam ke bengkak dtg balik esoknye..sebelom ni alhamdulillah xde mcmni, kalini mcm teruk pulak smpai demam.. nurse pun xde bagi pape ubat.. terima kasih tipsnye❤️

anak saya 1st pneumococal start magrib nak jalan xboleh, jalan je duduk balik nangis. saya igt dia ada jatuh ke apa. bawak g klinik swasta malam tu, doktor bg ubat demam. rupanya kaki dia mcm lenguh2 doktor kata. esoknya bgn tido da ok

Anak sy bbrp saat je nangis lpstu ok. Jika dia demam baru ke klinik semula bgtau anak demam lps kena cucuk. Tapi usaha la sprt kerap mandikan bayi, lap badan, dahi, kepala, celah pelipat & kerap bg susu ok.

mgkin die rase x slesa d tempat kne cucuk..ank sy tiap kali cucuk 3 or 4 ari jgk bengkak kt peha..kawasan tu merah n panas..die ade merengek jgk..ade y skali tu cucuk badan die cam hangat sikit

2y ago

sy bg ubt demam n ky kwsan cocok sy x letak ape2.

alhamdulillah..tq kepada mommy ii yg bgi mcm ii tip dan kongsi pengalaman..baby saya da xdemam da ..syukur?