12weeks and gastric acid reflux

Hi mommy semua. Mommy ada pengalaman tak masa pregnant kene gastric acid reflux ni. Saya kena langsung tak selera makan and angin dlm badan penuh. Pedih ulu hati. Saya dh drip air dua kali tapi still rasa lemah sebab tak selera nak makan. Tengok makanan pon rase nak muntah. Asyik muntah je. Ada ke kat sini mommy yg alami benda yg sama mcm saya. Boleh share pengalaman mommy. Tq #firstmom #firstbaby #bantusharing

5 Balas

sya start 6week dh alahan teruk.. 8week admit hsptal msuk air lebih 10botol ,,4hari 3mlm 😅😅 tak dpt mkan & minum.. d hsptal doc bgi ubat gastrik dgn tahan muntah.. ok lah suda tapi skrng dh 10week masi jugk alahan teruk 😂 muntah tak habis,,baring je bnyk,,buat apa pun tak larat.. nak p hsptal dh trauma sbb ganti jarum Kiri kanan smpi lebam2 🤣🤣 skrng brtahan & paksa diri utk mkn & minum sbb takut hsptal 🤭🤭

2y ago

Kan sis. Saya pon mcm dh trauma nk pegi hosp. Nak paksa makan tu allahu seksanya. Skrg saya mnum air kurma blend je.

boleh mntk ubat gastrik dkt doktor. sye msa mula doktor bgi ubt gastrik sbb perut bloated gile. kena makan sehari 3kali selama 1mgu. lps dri tu ok dh. pedih ulu hati saya amek gaviscon je. yg double action, setgh jam elok dh. lps tu sye ade standby ubat angin dkt rumah. yg hovid punya. semua dpt dri doktor.

2y ago

ubt gastrik mmg berkesan. tpi take times sikit la. dlm 3 4 hari bru nmpk kesan.

Sy pun kena gastrik start dari tahu pregnant lg. Nk tidur tk selesa. Nk makan tk selesa. Lambat makan pun tak boleh. Tp dh tny doktor dia ckp benda tu normal kalau pregnant. Kena pandai jaga

2y ago

Saya malam langsung tak boleh tido sis. Kadang rasa tak larat nak layan dah huhu

samalah, saya makan portion sikit je tapi kerap sebab nak elak angin. kalau tak boleh makan nasi sangat, saya ganti dgn buah, dapat sepotong pun jadilah

Samala tengah hadap ni. Baring je, lapau tetap lapau. Makan keluar balik. Macam kain buruk lemah longlai 🥲

2y ago

Betul sis. Lapar sangat. Tapi nak tengok makanan pon tak lalu. Tak tahu nak pakaa mcm mana dh