Tak ada selera makan

Hi mommy, sape ada pengalaman time awal pregnant tak ada selera makan langsung, lidah rasa pahit dan makan je rasa mual.. Kdg bila mkn rasa mcm tak hadam..#SeriusTanya #ingintahu

7 Balas

tgh alami fasa ni jgk. tp dh kurg ckit. skrg dh blh telan nasi ckit²,kuantiti nasi kna ambk sdkit je mcm bdk² pnya portion.tp kerap kn mkn..sy mula² xblh mkn nasi,sy mkn roti skeping je.muntah,angin,mual jgn ckp lh..lps mkn mmg akn buang balik. tp skurg² nya ada yg tgl ckit. fasa ni bdn kita kluar kn 1 hormon yg extra byk,sbb tu perut jd rsa sebu,senak,berangin,mual,pahit..semua adalah. usha je mkn ckit² tp kerap,biar pun kerap muntah.

Sis, saya minggu 12 baru agak ok sikit wlpun masih loya dan bloated. Tapi cara saya, makan sikit2. Jgn makan panas2, sejukkan dulu supaya tak berapa bau di hidu dan minum air sejuk sikit2. Kadang2 saya letak sirap baru boleh telan. Memang orang kata tak baik minum sejuk dan minum manis, tapi bagi saya better than kita dehydration kan. Lagipun nanti dah lepas fasa ni la kita jaga makan 😁

saya pun sama sis time awal"pregnant saya tak ada langsung selera nak makan minum air mineral pun rasa pait sangat mual"je tak boleh cium bau"masakkan berdiri pun pening cepat penat tapi sekarang alhamdulillah saya dah masuk minggu ke 10 semuanya dah okey hilang sikit dah alahan 🥰

2mo ago

ada petua apa² ke?sy pun sama tp sampai skrg masih ada semua tu..kdg² pening, kdg² ok...badan rasa lembik je..

sama la. ada bnda yg boleh makan saya makan je. asalkan makan. kalau tak asyik berangin je sampai sakit kepala. mulut sentiasa pahit. asik kunyah gula2 je la. nk buat mcm mana kan 🥴 tp alhamdulillah skrg dh slow2 lepas fasa tu. nikmati je semua moment2 tu ye sis. 🥰

Sama sis, buah je boleh masuk time tu. Sis try makan buah, jgn sampai tak makan apa2 langsung. Anak tu perlu nutrient dari kita. Muntah banyak mana pun, kena paksa makan meskipun cuma buah or roti. Stay strong! Insyaallah hujung2 trimester 1 nanti kurang dah sickness tu

Klu tak boleh mkn nasi ,cuba mkn bubur nasi atau mee goreng ,mkn sikit2 takpa ,banyakkan mkn buah2han ,sy baru melepasi fasa tu ....klu tak boleh minum air biasa cuba letak air sunquick ke ...

sy pun dh melepasi thp tu sis.. dulu makanan semua x sedp d tekak xde selera nk mkn.. sy mkn buah ja sis 😊 try mkn buah buahan k.