Ibu berpuasa ni, baby okay ke tu ?

Hi mommy out there, Nk tnya. Macam mana nak tahu baby dlm perut ok ke tak bila kita berpuasa ya ? Ibu rasa mcm boleh tahan cuma extra lemah, but still wondering and tak sure baby ok ke tak ? Sy baru 12 weeks, still tak dpt rasa pergerakkan baby bila ltk tgn dri luar perut tu. Takut nnty ibu syok sendiri berpuasa, baby tak larat sbnrnya nk puasa. Help me, ada cara lain ke nak tahu?

4 Balas

terima kasih semua yg reply, utk kepuasan hati dan xnak risau2 dah. saya dah pergi check doc dah tadi, saya puasa sampai petang dan pergi scan time nak berbuka tu. alhamdulillah baby okay cuma dia lemah sikit mungkin sbb sy tak mkn kot. tadi pun scan dia menghadap belakang, bagi buntut dia je kat kita huhu.. baby merajuk kot kelaparan hehe ..so, doc bgtw klu rasa xlarat buka je puasa, trust your instincts as mother. klu risau and rasa baby kita lapar, just berbuka jee. jgn paksa diri ok mommies.

sama sis, 12w jugak. semalam pi cek scan semua, yelah pasal kita puasa kn, baby pulak tktau okay ke tak, then sy ada jugak sakit bhgian ari2 dan pinggang, rupanya air kencing kotor. baby pulak sihat2 je aktif dalam peyut ni, jantung pun okay, jadi tak risau dah. kalau sis risau pi la scan sbb nk thu baby oke ke tak dengan cara scan je kot, pasal 12w tk boleh nk rasa lagi kn dia gerak2

2y ago

ye sis, saya pun sakit kt bahagian ari2 tuu. mcm nyut2 jee sometimes. simptoms kencing kotor ke tu ?

sy puasa petama je lepas. tu pun lembek. org cakap bahaya. kdg kita ok, baby kat dalam lapar. puasa ke 2 sampai arini tenghari sy bebuka sbb lapa pedih ulu ati

2y ago

tenkiu sis sudi reply, sy pun smlm rasa mcm tak sedap hati utk baby then sy berbuka juga. klu fikir diri sendiri, sy terus kan je puasa smpai habis.

kalau awak rasa okay berpuasa, inshallah baby pun okay. kalau ada pening ke, perut cramp ke, berbuka je terus.

2y ago

okay baik sis, tenkiu sudi reply