First mom. .Help

Hi mommy. .nak tanya. .baby mengeras tu mcm mne ye. .sbb mlm2 sy sllu rasa perut sy tegang je. .padat sngt. .perut keras je sbb mcm trlalu padat. .kdg2 rasa mcm keras mcm kne tulang. .sy still tak blh beza kan keras sbb bby bgerak or contraction palsu. .sy sllu je rasa pgerakan bby yg keras. .mksd sy dia beralih . .tp sy tak tau sbnar nye itu ke dipanggil bby mngeras or bby mmng bgerak mcm tu sbb da besar. .sy da 34 week. .ade tak mommy yg baik hati tlg share pngetahuan or pngalaman dgn sy. .sbb sy mmng btol2 nak tau#firstbaby #firstmom #pleasehelp

4 Balas

I pun tak pasti. Jika ibu risau sila ke klinik/hospital beritahu sis concern about baby inside whether baby get enough oxygen or not bila perut keras. Doctor will help you to figure out. Jangan tangguh utk ke hospital jika tak mahu menyesal di kemudian hari. Sbb kita tak tahu keadaan bayi kt dlm tu mcm mana. Dia stress ke or tak cukup oksigen ke apa. Kita tak nak kejadian bayi lahir mati sbb ibu ayah lambat ke hospital. Please love baby's life.

Perut mengeras tu rasa macam menegang , dia jadi macam seketul keras gitu.. kalau contraction dia sakit sengugut kat rahim tu mcm ada org ronyok2 kan rahim kita haaa sakit dia perit mcm tu .. saya rasa tu perut sis mengeras tu.. mmg dah hujung2 ni perut akan ada mengeras tu mcm tanda mini contraction sis.. so sis siap sedia la ye.. saya haritu mengeras then kluar tanda pecah ketuban terus pegi hospital cek dah 2cm🥰

Dia lain org lain dik. Kdg tu tkde contraction tau2 sampai terus beranak sng2 gitu je. Ade pulak tu mmg rasa contraction and bagi hint mcm pecah air ketuban semua tu. Mcm akak pulakk tkde hint pape cuma tiba2 rasa sakit cm sengugut tpi perit sgt dekat pinggang. Rupanya false contraction, tapi pegi je hos nurse check baru bkk 2cm dia suh balik dulu haha. Last2 emergency czer sbb 41w dah

2y ago

sy sllu jgk rasa bby bgerak dlm keadaan yg keras. .tp tak sakit pnggang or sakit mncucuk. .so sy assume tu mmng cara bby bgerak sbb ruang da padat. .mngkn sy blm lagi rasa false contraction. .mngkn sy terlebih risau. .terima kasih yee

contraction nak bersalin tu bile rasa mcm sengugut tapi 10kali ganda lagi sakit dia and kerap. dlm 5-10minit kejap2 sakit kejap2 sakit. bby mengeras rasa mcm perut kita keras menegang. and ade org boleh rasa bby dkt perut tu tgh mengeras.

2y ago

itu laa sy risau. .hari2 doa klu sudah tiba masa nye bersalin sy mintak Allah bgi tanda2 yg jelas. .terima kasih ye