Baby baru sebulan

Hi mommy. Anak sy baru sebulan hari ni. Pgi baby kerap tidur anggaran pukul 9 (lepas mandi) sampaikan petang kadang pukul 2 3 petang baru berjaga. In the mean time ada jak baby terjaga dan sy bagi susu. Pastu lepas asar (dah mandi) baby akan sy susu kan pastu baby terus tidur. Sama jugak ada masa baby terjaga utk menyusu. Kadang dah masuk maghrib pun masih tidur. Kalau malam sy mmg biasakan baby tidur dlm gelap. Cuma kadang awal baby tidur dlm pukul 7 malam dah tidur. Normal ke macam tu?

1 Balas

Eh sama lah kite baby sebulan. Sy pun tak tau normal baby mcm mana. Tapi sy baca baby newborn mmg akan tidur lama masa awal2 sampai 16-18jam. Sy share routine sy juga lah. Baby biasa saya mandikan dalam pukul 11 pagi ke atas (sebab mama dia nak tidur lebih sikit pagi haha) dan mandi petang pukul 6 petang. In between tu sy akan breastfeed anak selang 2-3 jam walaupun anak sy tak menangis. Selalunya sy akan cuba bangunkan dia lepas mandi petang tu & bagi dia terjaga lama sikit sebelum masuk tidur dalam pukul 10 pm ke atas. Malam dia cuba merengek nak susu je pastu tidur balik. Tapi ada masa dia terjaga awal jugak haha

2y ago

Sama lah keadaan kita. Yg beza nya cuma masa jak. Maybe sebab sy tinggal sarawak jadi awal sikit masa nya