Terbaik untuk anak 2 month

Mommy, anak saya kerap tidur siang. Malam dia akan meragam n akan berjaga sampai lewat subuh. Bila siang saya nak banyakkan aktiviti dengan dia, dia akan meragam sebab tido diganngu. Macam mana saya nak anak saya mahir beberapa perkara yang sepatutnya umur macam dia boleh buat. Dia skarang cuma nangis , tido. Saya nak dia boleh mengiring, angkat kepala masa tummy time. #firstbaby #ingintahu #seriusnanya

1 Balas

Cuba buat rutin, lepas solat maghrib (pastikan ibu dan ayah dah makan), tutup lampu bilik, no screen time 2 jam sblm tidur, pasangkan white noise (saya pasang bacaan alQuran), pastikan tempat tidur selesa dan nyaman tiada permainan. Tidurkan dia dgn apa cara,mcm saya susukan dulu dan kebanyakannya dia tertidur semasa menyusu dan dia lepaskan sendiri susu. Ada juga mengempeng. Bila dia dah tidur, jangan bergerak dlm 20 minit utk bg dia masuk fasa lena tidur. Kadang lepas susu, dia bebel nesting, dan tidur sendiri. Biarkan je dia nesting sampai dia tertidur. Boleh belajar cara tidurkan bayi di fb baby language. Pengalaman saya baby 2 ke 3 bulan fasa susah untuk menidurkannya. Masuk 4 bulan , anak dah mula banyak nap siang. 5-6 bulan pun senang dah kecuali dia nak tumbuh gigi, nak demam bagai. layan aje.

2y ago

sekarang anak 6 bln. Dia nesting masa 3 bln ++ . Saya dh ajar dia tidur sendiri sejak ½ bulan. Tidur dlm cot. Umur 2 bln nak masuk 3 bulan mmg agak mencabar nak tidurkan dia sbb dia dah mula tangkap bunyi.