KETUBAN DARAH ? ANAK BESAR DALAM PERUT ?

hi mommiesss . Nak tanya based on pengalaman mommies atau ada dengar orang2 tua cakap .#seriusnanya #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #firstmom #bantusharing -Betul ke kalau minum air sejuk anak besar dalam perut ? -Betul ke perempuan mengandung tak boleh keluar malam , nanti ketuban darah ? kalau xbetul , Actually apa sebenarnya penyebab anak besar dalam perut , dan penyebab ketuban darah terjadi ?

1 Balas

Semua ini adalah MITOS ya ibu. Minuman sejuk and baby besar: Boleh je minum tapi jangan minum banyak sangat takut nanti ibu boleh dapat sakit tekak or selesema nanti. On and off boleh je minum. Ibu kena control amount of minuman manis otherwise boleh ibu boleh dpt gdm and akan menyebabkan baby overweight in the future too. Whether baby besar or kecil no problem as long as baby sihat❤️ tapi like I mentioned tadi kena control makanan and minuman manis untuk avoid GDM. Another fact, whatever the condition is the baby besar or kecil, warna kulit semua ni ikut genetic and DNA ibubapa ya and also cara pemakanan ibu juga. Ketuban darah: Air ketuban warnanya jernih and tidak berbau and x akan ada darah except kalau baby is hurt inside which is impossible sebab baby is protected by amniotic sac. Bila dah ada bukaan cervix, mucus plug akan keluar dulu bercampur dengan darah and darah datang dari rahim (dinding rahim) macam haid juga (10 months of pregnancy without period of course rahim dah besar and tebal kan). Jangan risau ya ibu and setiap pregnancy ibu nanti akan ada pengalaman yg berbeza-beza and kesakitan juga berbeza-beza maybe 1st pregnancy bila deliver ibu sakit pinggang but 2nd pregnancy ibu x sakit pinggang pulak, all depends on the body juga. Just be happy and enjoy your pregnancy journey as every pregnancy is unique ❤️