Bayi newborn mengempeng

Mommies yg ada bayi newborn rasa sakit tak masa anak tengah mengempeng? Masa menyusu latching dh betul, masa mengempeng pandai pula dia tolak areola keluar sbb nk hisap puting je #pleasehelp #bantusharing #ingintahu

4 Balas

saya pantang day 35 skrg. baby saya masuk nicu sebb saya emergency czer, so saya takdapat df dia around 2-3 hari. at first, saya pun rasa sakit bila df sebb baby hisap puting. mil saya ajar cara betul bila baby df masukkan sekali areola. alhamdulillah skrg much better sebb taknak mulut baby terbuka, ada angin. tapi lately ni saya pun rasa sakit sikit bila baby df, faktornya baby kerap df. cuba awak check balik masa menyusu tu kerap tak ? kalau time dia hisap puting tu, awak rasa dia hisap susu atau dia saja biarkan puting dalam mulut ? boleh try pacifier juga. awak sapu susu sendiri kt puting bila sakit. saya selalu buat camtu, mmg cepat sembuh puting yg melecet tu. baby saya pula mmg kuat minum susu & skrg fasa growt spurt 😂 kadang ada je baby yg hisap puting je tapi beyak, kencing okay 🤲🏻 awak boleh tanyakan juga pendapat doc,nurse waktu appt kk ❤️

Sy kan…xpernah anak minum masuk aerola..puting je..sy xfaham bila org suruh masukkan..anak sy dh 3 tau. Semua df..masuk sikit je aerola tu. Mcm terkenalah. Ok je minum..siap naik berat byk..anak 3rd sy lagilah lahir 1.8 tp 2nd mom dh 4-5kg..sy mmg xfaham. Tapi rsnya asal ibu anak selesa ok kot. Asalkan masuk mulut n bukan dia letak je puting kt bibir. Atau tgk jenis puting..kalau mcm sy mmg panjang so kena sikit je aerola dh ok sbb kang tercekik pulak baby. Hehe. Just sharing ya sis.

5mo ago

Untung nya sis. Saya menyusu masuk aerola pun sakit, kalau bby hisap puting saja pun sakit. Jealousnya dgn org menyusu x sakit

Kalau sakit means latching tak betul sis. Tu je jwpan nya. Jumpa lactation couselor and sementara tu cqri kt youtube cara latching yg betul. Nama pun mengempeng, bkn nk susu. So normal klau dia main2 dgn nipple. Bykkan ilmu penyusuan ya. Bole follow nad masrom ig/ tiktok

Newborn ni xpandai lagi hisap. Lagipun kalau dia kencing berak ok, ok la tu.