Makan peria second trimester dibolehkan?

Hi mommies, time pregnant boleh ke makan peria crispy? Sebab ada dengar dengar org ckp peria tu panas. Xdigalakkan sgt Maaf #firstmom takde ilmu & pengalaman.

5 Balas

Awal prgannt tak digalakkan. kalau sis 2nd trimester insyllah tak ada masalah, tapi nk makan berpada2. Pngalaman sya sblum ni awal prgnant sya makan peria, tak tahu pun, makan agak bnyak, masak tumis letak santan je, lps tu mlm tu sya bleeding sikit

1y ago

Saya dh termakan peria crispy awal pregnant 7-9 minggu tapi terkawal. Alhamdulillah takde pape, skrg dh nk masuk 3rd trimester

Saya prgnant sblum ni, tak tau masa tri 1 dah makan, makan ada laa dlm kauntiti mgkuk kecil, trus bleeding sikit2 gitu, esk makan lagi jdi lagi, so prgnant kali ni sya mmg berhati2 bab makan, takut jadi mcm yg lepas

Xpasti pla sbb xpernah dengar psl peria tu panas ka apa. Peria ni sblm sy preg dan smpi lah sy preg mmg makanan kegemaran sy. So smpi skg (trim 2) sy makan je peria tu sbg lauk.. Stkt ni kandungan ok je. Hehe

Saya makan peria ok jer.. cmpur telur makan dgn nasi, sedap.. hehe Makan mcm biasa jer secukupnya.. sebesar tapak tangan jer lauk peria tu..

Boleh mkn tp berpada2.. utk baca lebih lanjut refer sini 😁 https://theasianparent.page.link/ciXiZw9qH2nz4zPo8