Bukaan 2cm anak sulung, bloodshow

Hi mommies, sy dah 38w5d. smlm ada bloodshow so sy g kk. pastu kk cek 1cm, tpi sbb bp tggi & protein 2+ so kne refer hospital. hosptal cek dua2 tu ok je. hsptal bg option boleh blik dlu sbb 1cm kn. hrini g hsptal sbb contraction n hsptal cek dh 2cm. so msuk wad. mcm mne nk cepatkn bukaan ye. even contraction bole jd 5mnit skali, still 2cm je bukaan😵‍💫 dr ckp ade yg smpai smnggu lbih utk fully dilated. betul ke #pleasehelp #firstmom

4 Balas

Ibu kerapkan berjalan keliling wad, buat squat. Sujud lama sikit bila solat tu. Solat tu Ibadah, dan juga salah satu bentuk senaman secara taklansung. Kalau taklarat, duduk atas katil buat duduk kupu2. buat exercise ringan. mulut jangan berhenti berdoa, zikir Nabi Yunus, selawat. semoga dipermudahkan urusan Ibu sampai saat melahirkan 🤲🏻🥰

It depends actually. Macam saya pergi hospital sebab tanda saya leaking air ketuban. Bila check bukaan dah 4cm. Esoknya bersalin. #firstmom #37weeks.

btul, ank 1st ambil masa... sy 3x induce pun masih tak jalan. tapi sbb dh overdue dan air ketuban dh kering dktr tak tgu lama terus czer.

mommy boleh buat senaman squat utk cepatkan bukaan. banyakkan berjalan keliling wad.