Lebih berat badan

Hi mommies! Sy 22w total naik berat 12kg dah skrg. Selalu kena bebel dgn doc and nurse. Ada sesiapa lg yg alami yg sama? Normal ke? And mcm mana nak control? 🥹#firstbaby

11 Balas

Saya 22 weeks total naik 6kg. Tapi recently, 2minggu naik 2kg. Terkejut saya. Kena check tekanan darah, urine, jantung baby selang sehari. Leceh tapi kadang rasa bagus jugak sebab dapat dengar heartbeat baby selalu. Sekarang saya control makan. Banyak kn sayur. Minum air 2L sehari. Hopefully next checkup tak naik banyak lah macam past few weeks.

1y ago

Ye kena monitor selang 2 hari skrg. Alhamdulillah semua ok but berat tu je. Kita usaha jaga mkn insyallah. Tq sis ❤️

Kawal portion makan sis. Sy pun kenaikan berat sampai kena tgur nurse dan doc. Dah check bp selang sehari, minum air gula, check urine protein. Syukur masih sihat. And ofc sy akan teruskan kawal makan ikut suku suku separuh sebab sy pun taknak baby terlalu besar 😅 nanti susah nak beranak normal.

1y ago

Dinner sy tadi. Nasi 5 sudu makan + Chicken Wing campur black pepper (no salt, no sugar, no oil) masak airfry je + Bayam Merah campur ikan bilis (letak sedikit garam.) Sebelum dan selepas makan minum air banyak2 supaya kekal kenyang sampai bsk pagi. Atau makan sebiji buah atau plain yogurt.

Wow 22w naik 12kg banyak tu, ada dlm 18w lg sebelum bersalin, logik nurse bebel takut lg bnyk naik 😂 Saya 21w baru naik dlm 4kg. Dlm buku pink ada tulis brp max awak boleh naik according to awak punya berat sewaktu buka buku. Kena control portion intake. Try buat suku2 separuh.

sama dengan saya , 22week total dah 12kg naik🤣 kena bebel dengan nurse . dua kali dah minum air gula selang sebulan 😹 tapi Alhamdulillah tak sangkut . doctor pun pelik dah nak cek apa lagi . darah pun dah berapa kali amik 🥹

1y ago

Tu lah. Alhamdulillah bp gula semua ok. Tp pelik berat melampau sgt pula. Risau sikit. Harap kita dan baby sihat aminn 🤲🏻

sy kagum la dgn org y naik berat.mcmna ye nk bgi berat naik.sy 22w jugak.tpi berat naik cuma 1 kg shj start dari buat buku.kena makan byk ke mcmna ya.last mkan kena jam berapa

wow sis. saya 22weeks naik 1kg je sis. mungkin boleh makan dalam portion yang kecil tapi kerap sis. banyakkan makanan rebus dan bakar. lepastu jangan skip dan lewat makan.

1y ago

tak apa sis. asalkan baby nya sihat🤭

sama la mcm saya ...26 week dah naik 12 kg ...kena check tekanan darah ,jantung baby and air kencing selang sehari selama dua minggu ...leceh jugak 😌

1y ago

susah la nak control makan kan ...asik lapar je 🙃kang kalau tak makan perut masuk angin lagi susah ...

Hi! sama lah saya pun 22 w harini tapi berat saya naik 1kg je sepanjang pregnant ni taktahulah bahaya ke tak hm

Sy 2 minggu naik 2kilo. Kne cek smua benda selang sehari jugak utk 2minggu🤣 padahal makan cm biasa je. Hmmm

Saya 24 week naik 4.5kg je..kurang berselera makan..tapi baby Alhamdulillah semua ok