Perlu kejutkan bayi ke untuk menyusu?

Hi mommies, soalan saya perlukah kita kejutkan baby berusia 3 bulan yang sedang tidur agak lama untuk menyusu? Atau biarkan sahaja sehingga baby bangun dan menangis minta susu? Bayi saya kadang kadang boleh tidur 3-4 jam dan saya keliru perlu atau tidak untuk saya kejutkan bayi saya. Bantu saya first time mom. #pleasehelp #firstbaby

2 Balas

hi mommy. nurse kk pernah pesan kerap susukan anak dalam 3-4 jam walaupun da tengah malam sampai ke pagi. si ibu perlu berkorban demi anak. supaya terjaga perkembangan anak dan berat badan dia.

tak perlu. perut bayi dah besar. so mmg boleh tampung lebih banyak susu. tempoh tidur pun akan jadi lebih panjang