Rancang sendiri

Hi mommies semua nak tanya ada tak yang merancang sendiri? If yes, pakai condom atau buang luar? And ada tak yang pernah jadi pakai condom tapi pregnant jugak? Baby saya 3month, emergency czer. Before conceive ni memang saya planning menggunakan condom, Alhamdulillah semua nya baik. Cuma bila dah deliver ni saya jadi takut dan trauma selepas czer sebab takut kalau pakai condom chance ter pregnant tu masih ada… sedangkan sebelum ni elok sahaja. Nak ambik iucd/implanon, pill etc pun takut sebab ada juga yg subur boleh pregnant (dengan izin Allah). Concern saya dekat sini sebab saya baru lepas czer. Masih takut… dan andaikata terjadi. Belum pulih sepenuhnya. Thank you semua sudi baca ❤️ #pleasehelp #firstbaby #firstmom

3 Balas

sy pun czer bulan 11 haritu. buat masa ni rancang sendiri pakai kondom je. masa checkup sebulan haritu, nurse tanya sy nak pakai perancang ke, pastu tak sempat sy jawab pape, nurse terus cakap, awak takyah pakai perancang la. hahaha. btw sy dah 2x period sejak habis pantang haritu

1y ago

bagusnya.. klau nurse kk sni bkn main lagi suruh ambil perancang. kata nak rancang sndri pun, still diorg suru ambik perancang. rasanya perancang tu hak sndri kan nak atau tak.☺️

lepas bersalin ank 1st sy rancang dgn buang luar,menjadi dan sy pregnant masa ank 3tahun..so lps yg 2nd ni suami sy nk extra protective dgn pki kondom..actually buang luar ni high risk,sbb lelaki ade pre-ejaculate yg mane dia pun xsedar dah terpancut sikit..

Biase czear cucuk depo… biase 1 dalam seribu akan pregnant… yg penting kne ontime ikut tarikh cucuk tu…