Waktu tidur

Hi mommies semua. Nak tahu korang buat apa ye routine utk baby 6 bulan supaya tidur lama malam? Baby saya 6 bulan. Pagi dia akan bangun 8am. Pastu main main & susu. Pukul 10am dia tidur sampai 12pm. 12pm tu lunch + mandi + susu sampai pukul 3. Pukul 3 nap sampai pukul 5pm. Then pukul 5pm bangun dinner + mandi + susu. Pukul 8pm tidur. Pukul 1130 bangun susu. Tidur balik. Pukul 1 dia akan bangun jaga taknak tidur sampai pukul 3-4am. Hari hari mcm ni. Ada yang salah ke saya buat ye?#pleasehelp #advicemommies #helpme

7 Balas

macam saya, saya ajar ikut time tidur saya, jd tak penat sgt. anak sye pkul 12malam dah time tidur sampai pagi pkul 9/10pgi die bangun. main smpai 12 tido smula. lpastu bgun pkul 3/4ptg main, pkul 7pm die akan ngantuk. so sye bg die tidur skjap je sblum pkul 10pm die dah bgun. lpastu die akan main sampai pkul 12pm je time die sleep dah. mybe sis kene train die pnya time tido malam tu bg singkatkan. kejut if die dh tido lama

3mo ago

I see. Maybe saya kena tukar waktu tidur malam dia. Tarik ke pukul 12am instead of tidurkan pukul 8pm

anak saya tidur pukul 9 sejak umur dia 2 bulan stgh. bangun time subuh dan biasa sambung tidur balik sampai kul 8. masa 6 bulan kebawah tu biasa dia tidur pukul 9, bangun setiap 3 jam utk susu pastu tidur balik. skang 7 bulan, tidur pukul 9/9.30 dan tidur spanjang malam. sis kena try lewatkan sket waktu tidur dia tu. time dia bangun 3-4 pagi tu sis layan dia main ke? buka lampu tak?

mungkin awal sgt masuk tdr tu.baby saya pukul 9.45mlm baru masuk tdr..pukul 10 mlm tdr dah.tdr smpai pagi..tapi kdg pukul 5am saya bgnkn utk mnyusu lpstu dia tdr blk sampai la pukul 8.30am.bgtu la rutin harian dia tdr. klu bby terjga tgh mlm,biar je.jgn tegur,jgn pndang mata,jgn on lampu,jgn bersuara.nt dia akan tdr blk..

Sebaiknya jangan biasakan baby untuk tidur mlm waktu 8pm-1130. Masa tidur pon agak panjang. Memang akan meganggu waktu tidur baby pada waktu malam.

3mo ago

Baik faham. Thank you! Saya cuba try cara mcm ni pulak. Mungkin saya terlalu awalkan waktu tidur dia

anak saya since umur 3 bulan tidur start pukul 10 sampai pagi. tapi nap time siang dia sangat pendek. paling lama sejam.

Tempat tidur terangkan atau gelap? Suasana bising ke senyap? Sblm 8pm & 11.30pm tu ada screen time ke?

4mo ago

Tempat tidur gelap. Suasana senyap. Saya skrg tak ada bagi dia screen time langsung. Sbb dia kecik lagi

Masa dia berjaga ade yang bermain dgn dia ke ? Atau dia bermain sorg .

3mo ago

Kadang saya main dgn dia. Kadang saya akan biar dia main sorang