Selera makan

hi mommies, selalunya mommies yg ada alahan and tak ada selera makan, mommies paksa diri utk makan tu macam mana ya? sehari boleh makan berapa kali and banyak mana mommies mampu makan? ataupun sekadar alas perut shj sebab tak boleh telan banyak. #firstmom #pleasehelp #firstbaby

10 Balas

Saya masa kena alahan teruk takde selera nk mkn nasi.kdg2 sehari tu sekali je mkn nasi.itupun sya paksa sbb taknak perut kosong.tapi saya lebihkan mkn buah2,roti dgn air oren sunquick tanpa gula.roti tu saya pelbagaikan mkn dgn kari,sambal atau jem.kuantiti mkn mmg x byk tp kena kerap mkn walaupun sikit.

Saya makan je mmg muntah Dan Tak Ada selera tapi demi baby Dalam perut paksa jugak makan Dan minum air banyak ..kalau Tak paksa nnt lagi teruk muntah Saya sbb banyak angin Dan perut sakit gastric..makan sikit tapi kerap..

sy dulu makan sikit tapi kerap. mmng akan muntah jgk tapi sy tetap makan jgk kalau biarkan perut kosong lagi teruk alahan , jgn biarkan perut kosong lama sgt takut pitam, mkn je apa yg awak blh mkn

Waktu saya alahan mcm ni , saya mkn biskut atau roti . Nasi saya mkn yg mana saya boleh telan je . Lps tu saya suka minum air ribena tapi tidak letak gula untuk kurang kn rasa mual .

Mcm sy kalau muntah tu sy rest dlu then sy mkn bende mcm roti atau buah.. tp mmg mkn je ape yg blh mkn.. sb kalau lapar nt loya tu menjadi2 n bdn akan hilang energy terus

mkn je. kunyah telan. lps tu muntah blkg kira. dri kne msuk hospital nnti baik pksa diri telan. kekdg lgi dilayan lagi teruk. so pksa je diri nii mkn telan.

Sy klu takde selera / mual, sy akan minum jus oren dulu sebelum makan. Alhamdulillah sgt membantu. Boleh try & error tgk apa yg sedap dgn tekak.

Sama dgn yg sy alami skng. Langsung tiada selera makan dan bila makan muntah. Skng sy ambil bnyk buah n minum air bnyk shj. Badan mmg lemas.

saya makan jgk nasi . telan stakat mana mampu . lepastu makan buah, nestum atau susu utk tambahkan kenyang perut . lapar lagi sy mkn buah .

Sy alami situasi yg sama. Cuma sy skg dah amalkan makan biskut, buah dan jus lemon/ oren tanpa gula.. InshaaAllah membantu..