Susu badan kurang

hi mommies, sekarang saya 27 hari berpantang, masalah saya sekarang, susu badan makin kurang tak sampai 1oz klau pump, baby saya xboleh direct feeding so saya mmg kena pump saja since dia cleft lip palate. saya dh minum air rebusan kurma merah, goji berry, ambik milk booster, makan sup lobak putih, tapi masih kurang. n saya bagi jugak susu formula tapi baby susah berak klau fully susu fmula. klau saya bagi selang seli dgn susu bdn, baby senang sikit nk berak, cuma concern saya sekarang susu bdn dh xbyk nk selang seli kan..😭.. nak tukar2 try n error susu formula, saya kurang berkemampuan nk buat mcm tu, n condition saya sekarang saya stress sbb environment berpantang saya agak stressful, berpantang dirumah mak sendiri, ada tok saya sekali yg xsependapat dgn mak saya, rumah mak mentua tak boleh nk pantang sana sbb ada ipar lelaki, mak mentua pun masih bkerja, kesian dkt dia, n rumah sendiri ada kucing, n suami kurang support, rehat xcukup, saya kena bagi anak saya minum susu dlm keadaan duduk, n ambik masa yg lama untuk bagi dia minum sbb pakai jenis botol yg ada sudu.. so mommies di luar sana please tolong saya.. mcm mna nk bagi susu byk n susu formula apa yg sesuai, skrg pakai enfalac.. #firstmom ##bantusharing

6 Balas

Hi awak, kadang cara pump pon boleh jadi salah. Jangan terus pump paling tinggi, start dengan slow pumping then makin naik2. saya pun baru tahu. Dah lah sakit nipple. Cara salah rupanya. Harini saya start pumping slow then naik2 sebelah tetek dapat 5oz😅 sebelum ni 5oz tu dua belah. tu pun kadang dpt kurang drpd tu

saya stress haritu sampai lepas saya pam dpt 2oz je. lepastu saya cuba minum hoclicks 4hari bturut2. susu banyak semula. kadang2 tak sempat nk pam. bengkak susu jadinya

Hai. Cuba mommy marmet dan minum air banyak. Moga dipermudah urusan mommy ya 🤲🏻

jadual pump mcm mana? jgn stress, susu cepat drop

try consume nufiya jelly

demand and supply ok?