Cara kurangkan morning sickness?

Hi mommies. Saya sekarang pregnant 12w, lately morning sickness makin teruk. Tahap makan pastu muntah balik, then melepet je. Pening pun ya jugak. Saya dah try elak kari, kuah lemak. Dulu okay tapi sekarang makan nasi pun muntah. Dr ada bagi veloxin, tapi just nak tanya ada tips nak kurangkan mual ni? And sampai berapa minggu ya? 😭#firsttimemom #ingintahu

4 Balas

Cuba sis perasakan lidah dgn benda2 msam mcm limau ke lemon ke. petua mak sy, alhamdulillah berkesan kurangkan morning sickness sy. jgn mkn mknn yg berminyak,berlemak,susu mmg boleh buat makin menjadi2 la muntah nya...adoiiii pengalaman sendiri. sis xpayah la sampai minum air lemon tu cuma kalau ada rasa nk muntah cpt2 ambik sepotong lemon jilat2 je hujung lidah, inshallah cpt je hilang rasa mual

Sama lah kita, cuba makan buah buahan dulu makan orange, apple bantu kurangkan mual. Kalau boleh bangun pagi gosok gigi biar muntah masa tu boleh lega sikit. Saya dah makan ubat tahan muntah tak jalan. Makin teruk ada 😂. Morning sickness ni takda jangkaan bila dia berhenti kena bersabar and banyakkan bed rest. Minum kena cukup yang pasti.

bnykkn mkn buah ii an dan air yg berjus... brpe lme tu depends... smua org x sma alahan mngandung 😅 enjoy the moment je... ad org x kne alahan tpi sebok mintak nk kne alahan 😂 sy pon x fham kdg ii perempuan nk ape ?

Assalamualaikum. Sis try minum pati sarang burung layang2. In Sha Allah dpt mengurangkan muntah2.