Kudapan/Makanan Ringan untuk Ibu Berpantang Czer

Hi Mommies, saya nk minta pendapat mommies semua, kudapan apa yg sesuai utk ibu berpantang yg bersalin czer ya? Anak saya bf, so saya cepat lapar.. baby baru 10 hari.. Susu pula agak byk, jd saya takut nk makan kurma atau lactation cookies, takut susu over supply.. boleh bantu suggest tak? #advicepls #firstbaby

6 Balas

selalunya saya dengar kes oversupply ni sebab perah susu dengan pam atau mmg kondisi badan dia ada masalah . Makanan apa2 tak ada masalah selagi berkhasiat dan memenuhi nutrisi badan kita dan tak allergic. kalau rasa susu banyak lagi lepas menyusu baby, sis perah guna tangan ja(marmet). Nanti bila badan dah kenalpasti kekerapan baby menyusu tu, insyaAllah dia akan supply susu ikut keperluan baby je

Semua boleh makan sis selagi sis takde alergik. Saya pun czer. Masa pantang dulu kudapan saya biskut oat, roti, buah2an, macam2 lagi apa yang ada kat rumah yang saya dah biasa makan semua saya makan je. 😉

awak boleh je nak makan apa2 pon selagi awak tak de alergik dgn mknn tersebut. buah pon sama. kalau awak mmg xde alergik dgn buah boleh je mkn.

Biskut, buah oren, buah epal, anggur, roti. Bedal buah tembikai susu amekk sakit bdn semua. Buah tembikai tak serasi dgn sy. 😁

kacang, buah, biskut, roti ke pape camtu. saya pun czer gak, makan je semua 😂

7mo ago

pape je buah yg ada saya makan je. Tak memilih. dr imelda, gynae specialist kat fb tu kata buah takde pantang melainkan ada kencing manis

banyakkan makan buah2 yg banyak vitamin C, bantu luka cepat sembuh.