Bersama selepas beranak

Hi mommies, saya nak tnya kenapa bila bersama dgn suami saya rasa pedih2 ye ? atau mmg ni aftereffect lepas beranak ? btw anak saya dah 4 bulan and pantang dgn suami 100hri dah hbis. #firstmom #ingintahu #pleasehelp

7 Balas

Saya dah anak ke2 ni pon mcm tak selesa. Anak dah 3 bulan lebih. Nak kata basah, dah basah. Tp mcm sakit sikit. Sy dah lama tak bersama dgn suami since 2nd trimester sbb pernah ada sejarah bersalin awal. So total dah 6 bulan tak bersama. Soalan saya, adakah vagina kita makin mengecut jika tak bersama? (faham tak soalan saya)

7mo ago

Dlu sypun gitu lama xbersama jd bila bersama jd sakit tp xdela mcm 1st time. Kdg dlman kn bersedia jgk xsemestinya basah kt luar ok kt dlm. Kne relax amik masa br on

Normal sis. Sebab saya lepas 100 hari pun belum bersama masa tu. Bila baby 4 bulan lebih baru bersama. Tu pun memang rasa sakit dan tak selesa lagi. Lama² nanti In Shaa Allah akan okay semula.

Mmg normal hormon ke situ kurg lps bersalin. jadi kne lebihkn foreplay bg basah baru on kalau tak mmg pedih. Kalau tak kne pakai pelincir la sis

7mo ago

Baik, thank you for respon 🤗

normal .. saya 3 bulan dah bersama .. memula tu ja ada rasa tak selesa .. lepas tu dah okayy

sy lps 6 bln baru bsama pun pedih. kena pkai lubricant baru kurang sikit

7mo ago

Mmm sama

normal.. mgkin sbb hormon/ yg bwh tu kering..

7mo ago

Noted, thank you respon 🤗

Normal. Maybe tak cukup wet

7mo ago

Baik, thank you respon 🤗