Takda movement

Hi mommies saya nak tanya, saya dah masuk 21w4d, tapi still takda rasa baby punya movement. rasa dia kick pun takda, gerak gerak takda. cuma kadang kadang je perut mengeras, kadang lembik macam lemak biasa. normal ke atau saya perlu panik? atau saya terlalu paranoid? first mummy #ingintahu #pleasehelp

12 Balas

Kita yg first mom actually kdg xperasan dy bergerak sis. i pom mcm tu awl² . 18weeks pergi scan and tgk kat mana baby bru i perasan 😂 . awal² ni dy rasa geli² and ada something dlm perut . baby duk area bawah pusat lg. biase mlm² time nak tidur mengiring ke kiri insyaallah rase. but if xsedap hati better pergi scan.

Depends orng juga tu. Saya first pregnancy 17w rasa geli2 dah rahim mcm ade bergerak2 dari dlam. Skrng ni 21w1d lagi rancak kadang nmpak beralun perut dari luar. Bila kite tekan2 dia akan response balik tendang. Maybe jenis kulit perut nipis la kot.

11mo ago

wahhh congrats 🎉🎉

Saya gi klinik and bagitau nurse yang saya tak rasa baby gerak/ tak pandai la kot pastu nurse marah marah saya, saya tak pamdai rasa nak buat cane 😭😭😭

Kalau first baby mmg normal lambat rasa movement. I punya dulu almost 7months baru rasa. Ni second baby as early as 5months dah boleh rasa

kalau saya rase mcm ade angin kat perut,kdg² rase mcm kena jentik kat perut..misi kat KK ckp tu lah gerakan baby..

Saya pun taktahu ada pergerakan ke tak. Tapi kekedg rasa ngilu kat perut kejap2. Kejap belah atas kejap bawah.

nanti masuk 22w pergilah buat details scan utk tahu prkembangan bayi. bg tenang ckit bru lah xpkir bkn² 😊

saya 20weeks dah rasa kick,saya pregnant twins,kejap2 belah kiri kick, kejap2 belah kanan😂

saya pun 21 weeks kdg2 active kdg2 tkde langsung 😅 biasa kalau baring baru rasa sikit2

11mo ago

Sama sis. Bila takda langsung tu kita tetiba terfikir okay ke tak kat dalam tu. Padahal doc ckp dia okay je tengah tidur 😂

if dah check jantung n baby ok. insyaallah takde apa2 tu

11mo ago

ultrasound scan tak memudaratkan baby.. sy dh tnya Dr. selang 2 mnggu is ok kalo nk buat.