Ubat daripada kk

Hi mommies, saya nak tanya ada tak yang makan ubat ni lepastu muntah muntah? Saya dapat telan 3 hari je, sebab tak larat nak hadap muntah 🥲 ada tips tak macam mana nak makan ubat ni tanpa muntah ya? 🥹#firstmom #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

Ubat daripada kk
16 Balas

sblm mkn ubat ni,sy xde mabuk..pastu start makan,sy mual2 xblh nk masak 😂 kk btau klo mual makan sebelum tidur & jgn minum susu 2jam sebelum/selepas mkn ubat ni.. pernah makan pagi,pening sgt2 & mual bertambah teruk,so lepastu sy mmg mkn malam je.. alhamdulillah ok. klo sis dh buat 2 ni tp masih xok,pergi je kk minta tukar ubat lain

Sy tak puasa tp sy bangun sahur just utk mkn ubat ni lepastu sambung tidur. Mula2 perit juga menahan, perut rasa gelodak and mulut mcm byk airliur sbb nak menahan tu, tp lepas 2 hari takde effect dah, terus tertidur tanpa kesan sampingan. Cuba try mcm sy buat ni

saya makan sebelum tidur dengan air ribena / sunquick. Waktu mula2 makan memang muntah teruk, pening & demam. Now Alhamdulillah dah seminggu takde effect apa2, maybe dah sebati dengan badan. Tips saya memang makan sebelum tidur, tak berani ambil time siang.

sy dpt ubat ni..nurse kd ckp mkn mse nk tdo tp 2jam slps mkn la..jd tiap2 ari mmg trus tdo pas mkn ubat ni..smlm tryla mkn slps mkn ubat ni..sbb perut tgh lapar sgt..mmg rse pening n nk pusing..jd lbih baik pas mkn trus tdo je..

Sama macam saya setiap kali makan ubat ni mesti akan muntahh Then p klinik misi akan tukar ubat Kena makan acid folic.. vitamin dngn ubt tambah darah Kene mkn berasingan sbb ubat merah tu xsmua ibu mengandung sesuai mkn

sama, 3hari je bertahan itupun muntah2, terus taknak dah telan. now tukar ke Sangobion, Alhamdulillah serasi tapi taktau hb naik ke tak, esok appt hrp2 naik la sikitt

sama, sy pun makan vitamin ni muntah, makan 3 hari ja then contact nurse minta request tukar ubat. syukur iberet sy serasi setakat ni. huhu.

Sis try mkn maltofer .yg tu je sy boleh trima tkde muntah lepas mkn .rasa pon sedap mcm gula2 coklat boleh kunyah .cari kt farmasi ad jual

Nurse kk bg saye mmg tak amik ubat ni..muntah2 mase pregnancy fist sbb amik ubt ni.. skrg tak amik ganti dgn ubt lain je

makan time perot kosong . sediakan minyak angin . atau boleh ambil dgn buah oren atau air jus