38 minggu dan 1cm bukaan tanpa air ketuban pecah and darah

Hi mommies, saya mengandung anak pertama, 38 minggu sudah ada contraction, tapi tiada turun air ketuban dan darah and sudah ada bukaan 1cm.. bila check bukaan baby tinggi lagi, ada apa2 cara untuk cepatkan bukaan rahim and baby turun ke pangkal rahim? #pleasehelp

2 Balas

macam saya haritu masa 39w1d. baby kurang aktif. dan kerap mengeras pada satu tempat. bukan 5-10minit. sy pergi check dkt klinik swasta. doctor check bukaan dn kedudukan baby. masa tu kepala baby dh kt bawah. cuma xengage lagi. dn bukaan xde. balik dr tu sy berjalan byk. lepas tu mmg naik trun tgga sbb bilik sy dkt atas. buat senaman yg kaki lepat tu dn goyang badan ke depan belakang kiri kanan. buat senaman kupu2. kalau larat buat ketuk ketampi dan jalan itik. ini sy xmampu buat kerap. sbb perut besar xmcm anak 1st. 39w4d harini 5.1.23 baby keluar. start dgn rasa contraction yg sgt2 buat sy xselesa. pergi hospital doctor kata 4cm dh. tengah tunggu nak masok LB room my water broke. mmg lencun kain pink. masok LB room doctor. ckp if awak rasa nak teran dh boleh teran. sekejap lepas tu baby keluar

1y ago

thank u awak. awak cuba je buat yg awak larat tau. satu lagi org ckp kerap bersama suami. mcm sy sbb pjj dgn husband. husband ada masa mggu last sy nk bersalin ni ja.

Hi mommy. Duduk atas gym ball and kerap turun naik tangga. In shaa Allah cpt bukaan. Mcm sy, time contraction tu, sy jln and turun naik tangga. Makin kerap dtg sy serah diri kat hosp, pastu trus tolak labour room, bukaan dh 5cm. Smoga d permudahkan. Aamiin