Batuk ketika hamil

Hi mommies, saya dh 3 hari batuk . So pegi klinik yg biasa tu. Dia bagi ubat batuk. Tanya dia sesuai x untuk pregnancy mommy ni. Dia kata sesuai. Tapi bila dekat office, kawan2 office yang dah ada anak semua cakap ubat batuk xelok untuk ibu mngandung. Same goes to bila i pergi guardian, pharmacist pun cakap better elak makan ubat batuk. Just makan madu je .. ada petua lain x selain makan madu ? #pleasehelp #firs1stimemom #20w

7 Balas

pregnant mommy boleh je makan ubat batuk cumanya dos tu terkawal. lagipun doktor yang prescribe ubat tu kan. sy pun pernah batuk time hamil, doktor kk bagi je ubat batuk benadryl tapi dos yang sesuai untuk pregnant mommy la. selain tu awak boleh je cuba minum air honey lemon suam tiap hari, makan strepsils ke, pun boleh.

amekk jenama prospan . haritu batuk terukk . doktor sarankan beli kat farmasi jenama ni . yang ni boleh untuk preggy mom .

Sy gi hospital ampang, dr bagi ubat batuk ok je.. Sy amik smpai batuk sy stop (dlm 2-3 hari cmtu je)

minum air asam jawa tapi jgn selalu... then bykkan minum air kosong...

Madu mcm x boleh mkn juga sis.. cuba try search sndri

mnum lemon suam + garam bukit sikit... buat hari2 ..

Ubat batuk prospan tu elok 🥰