Pengalaman hantar anak ke taska

Hi mommies, Saya baru hantar anak saya ke taska. Baru seminggu lebih. Anak saya hari2 di taska akan nangis on off. Sekejap nangis, sekejap diam then nangis semula. Waktu drop off memang akan menangis la. Saya pun sama sedih bila tahu anak menangis di taska tapi saya perlu bekerja juga. Normal ke anak saya macam ni? Berapa lama biasanya untuk anak adapt dengan kehidupan di taska ya? Btw umur anak saya setahun 3 bulan. Thank you in advance 🥰#firstmom #firstbaby

7 Balas

sy as a tcer kt kindergarden, bg sy tu normal puan,,, sbb dia baru nk knl dgn org baru,,, jd nya ambik masa sikit,,, bergantung ats bdk jgk brp lama masa dia ambik untuk sesuaikan diri, and tcer dekat sana kena pandai ambik hati kids,,, kalau kt tempat sy plg cepat selalu seminggu dua dah okay,,tp ad jugak yg ambik masa sebulan dua baru boleh adapt,,, kdg tu kids ni dia nangis depan pintu je puan, bila dah masuk dlam elok je gelak2 main dgn friend,,, even dieorg baru setahun actually dieorg ni pndai dan faham je sbnarnya,,, cuma ambik masa untuk adapt,,,puan pon jgn tunjuk sedih dpn dia,,,

9mo ago

sy stuju ni . sbb sy kerja taska.. depan pintu menangis je budaknya . mak dia pergi .dia happy elok je dgn kekawan . mana parents dah paham . diaorg tak layan anak ngis pun . siap ckp mulaa laa tu drama dia 🤣

Bg sy it is normal untuk anak menangis seminggu dua kalau baru die kt taska. Sbb die x biasa dgn persekitaran die tu. Bila drop off anak ckp dgn die, u will stay here for a certain period of time, mommy need to go to work, anything u need teacher will help u okay, there's friend here, there toys here okay u enjoy, mommy will pick up u at sharp 5pm. Ckp hari2 dgn die sampai die pun terbiasa. Tp kalau berterusan die menangis masa awak drop off tu, awak kena check lah taska tu. Sbb ye lah kadang2 budak2 nie die takut bila die tahu tempat tu ada x kena dgn die, so trust ur mother instinct .

Normal sis. Anak setahun lebih take time sikit utk adapt dgn new environment sebab dia dah kenal org. Selama ni dia kenal parents je & now tetiba dia duduk dgn strangers yg dia tak familiar - even dgn family members yg dia jarang jumpa pun dia taknak dekat utk anak umur begini. How long to adapt tu depends on penerimaan anak juga. Kita nk pujuk pun dia belum paham, makin dia melalak ada lah. But teachers kt taska play an important role untuk tarik minat dia. Kalau pandai tackle hati budak, sekejap je budak tu suka kt dia & tak nangis

Ank sis dlm fasa separation anxiety, macam kita juga bila kat tempat baru, beza nya kita boleh kawal perasaan tu, anak2 dia tak tahu lagi nak kawal, ambil masa, lagi cepat anak berdikari lagi kurang nanti, sis selalu pesan kat anak, walaupun kita rasa dia tak fhm, tp sbnr nya anak fhm.. Kena pujuk2.. Tp kalau lama sangat memby tempat tu tak serasi dgn dia.. Semoga Allah sentiasa lindungi anak2 diluar kawalan kita.. Aamiin

Terima kasih sangat mommies sudi beri nasihat dan kata2 semangat. Appreciate it so much. Doakan anak saya baik2 sahaja di taska. Saya doakan anak2 mommies pun sentiasa dalam lindungan dan rahmatNya 🫶🏼🫶🏼🥰

Normal sis. Sis kena kuatkan hati ya. Mmg sedih bila tengok anak menangis. Tp insyaAllah lama2 anak akan belajar biasakan diri. Macam anak sy hari tuh Alhamdulillah tak smpi sebulan dah ok.

😭😭😭 normal sis sebab baby belum biasa dengan tempat tu.. kalau dah sebulan masih mcm tu, boleh cuba tukar taska lain