Pedih ulu hati, sendawa sgt kerp

Hi mommies! 🙋🏻‍♀️ Sapa yg kat sini pedih ulu hati & kerap sgt sendawa? Mmg rasa x selesa & dada rs mcm tebakar 🤭 mcmna mommies semua manage? Sy pedih ulu hati dari 5@6month rasanya. Bila pegi kk cek, misi ckp normal. Dah 35w. #firstmomtobe

4 Balas

sy skrg 36w, memg sama mcm awk. kerap sendawa pastu pedih ulu hati, especially time nak tido. cara sy hilangkan pedih tu, sy minum susu je.. susu full cream dutch lady. nt awk try la minum susu bila pedih ulu hati, in shaa Allah hilang. lg satu, kurangkan makan pedas and berminyak. dan elakkan makan dekat2 waktu nak tido. jgn biarkan perut kosong jugak ye.

1y ago

memg takde ubat pun. hihi.. pas bersalin nt in shaa Allah tak rasa gitu dah.. takpe, enjoy jela jap journey kita sementara tggu baby keluar 🤭

masa saya kena pedih ulu hati tu, saya makan benda manis cepat-cepat. or minum air manis. sebab selalunya saya kena pedih ulu hati ni mesti sebab makan pedas. so lepas dah makan pedas tu, saya minum air masak & makan dessert. alhamdulillah berkurang jugak lah pedih dia. saya ada try jugak makan gaviscon tu tapi tak sedap. last last buang 😂

1y ago

sy pun cpat2 cari air manis yg sejuk, boleh la kurgkan sikit. hari2 heartburn smpai rs penat. sy mkn gaviscon rs nak temuntah, x sedap 🤢

sy 34 minggu now..pedih ulu hti, tekak kalau makan mkanan yng pedas sikit..kalau mkn sambal yng x pedas pun blh jadi mcm tu...sis kurangkn makan makanan menghangatkan badan..mcm cili/ serbuk cili

1y ago

hahaha.... sabar je lah kan😂... jawapanya : kena bersalin dulu🤣

normal je tu.. tp awak kena kurangkan pedas, lps mkn jgn terus baring.. jgn mkn lewat mlm

1y ago

ye sis, mmg dh stop mkn pedas. tpi masih sm jugak. kalau setakat sendawa sj xpa, boleh thn lg. yg paling x thn kalau dada rasa tebako, aduii. papepun, enjoy the journey je la. hehe sikit masa lagi