baby 4 bulan stengh

hi mommies. normal ke bby 4 bulan stengah asyik meragam nak tidur je..kalau nk tidur mesti meragam. bila dah dodoi smua letak smbil berair air mata smbil pejam mata tidur. xtahu la apa penat. sbb takde pon bawak dia jalan ke apa. dan mmg hafal rutin waktu tidur,waktu susu dia. tp bila smpai masa waktu tidur dia,dah cuba mcm2 cara tp xnk tidur. nk main. bila bawak main,kalau penat,start laa meragam. rasa sminggu dah perangai meragam dia ni muncul tiba2 . biasa malam sbelum tidur. ni siang malam pon sama. mmg dah tengok dri segala segi, fikir jugak susu tak cukup ke, tak cukup layanan ke,pampers sntiasa tukar,susu sentiasa ontime. perut tak kembung,berak ok najis ok kencing ok. pandai kentut landai sendawa. meragam mmg sbb nk tidur je. kalau nk bawak kluar pon jdi malas. sbb kalau keluar kn kita ada time2 kita. tp tak boleh drag/kacau waktu tidur dia. kalau tak..mmg akn mragam . normal ke..peralihan bulan ke? mmg bby mkin besar makin nampak prangai dia? sbelum ni ok je. takde la kata setiap jam menangis. just kalau time tu waktu tidur dia.. ada x sape2 lalui situasi mcm ni.. #seriusnanya #firstbaby #firstmom

10 Balas

baby saya 5 bulan tahun ni, perangai dia nak susu merengek2 dahulu baru meragam...pastu kalau penat main, nak tido pun sama, tapi tanda dia penat nak tido tu dia gosok2 mata..bila ada tanda tu bawa la pi tempat tido...kalau dia x selesa sebab panas ke apa, mandikan dahulu..kemudia tido kan dia semula.. biasa baby nak alih bulan akan alami growth spurt..sabar banyak2 ye. pasangkan alunanan bacaan al quran surah al Baqarah kat dia..lama2 baby tido.. InsyaAllah

maybe tgh mental leap kot sis..anak sy masa awal2 4 bulan aritu meragam saje bila nak tidur . semua serba tak kena..bertabah la ibu ya..anak nak membesar nak pandai sesuatu

2y ago

sy jadi trfikir2 kt mana salahnya 😅😂 susu on time,pampers sntiasa tukar dah check kerap tak pernah dibiar basah/penuh.waktu tidur bby pon sy hafal . prhatian,layanan smua sy bg tak prnh biar..masak smua letak tepi dulu.bby tidur bru sy buat smua krja..demam/selsema btuk pon sy jaga waspada.. klau sis ckp mcm tu mungkin tula jawapannya..itulahh..trima ksiih sis

Anak sy sleep regression sejak masuk 4bulan. Sekarang nak masuk 5 bulan still meragam jugak tapi ada time dia. Kadang2 dia senang lena. Bertabah la sis 🥹

Hi, that's a normal stage for baby. Mungkin sleep regression. Kita as parents kena bersabar je la. Keep finding a trick macam mana nak soothe baby je😊

ank sy dri beranak smpai umr 2thn mmg nk tdo ssh..dh tdo snng bgun..bila trllu ngtok dy ngmuk letak xkena dkung xkna..

aah..makin membesar makin lain peel nya..bersabar lah ye utk 2tahun pertama ni ye..

normal.. budak² mmang mcm² ragam dia..jd kita sabar jelah..

Anak saya pun mcm tu,, mungkin teething or nak besar

Sama la sis, nk2 plk da lps cucuk 4bulan😂

2y ago

tu lah..anak saya pun baru je cucuk semlm 4 month..tido ptg kjp2 je ..mlm kalau nk tido ngempeng je 😅

normal