Kurang Menyusu

Hi mommies, normal ke baby umur 6 bulan lebih kurang menyusu? Anak saya menyusu kalau saya bagi 5oz dia minum paling banyak pun sampai 3oz. Selebihnya, memang payah nak habiskan. Adakah disebabkan dia dh start makan? Tapi bukan ke susu pun penting jugak untuk tumbesaran dia? Boleh tolong explain tak? #pleasehelp #firstbaby #firstmom

1 Balas

tengok timing susu dengan makan. make sure ada gap 1-2 jam. kalau dia dah susu, then 1-2 jam lepastu baru bagi makan. sama jugak kalau dia dah makan, tunggu 1-2 jam baru bagi susu. kalau anak saya nak susu lepas makan, susu tu sy kurangkan oz. kalau biasa dia minum 5oz, sy buat 3-4oz je.

9mo ago

ohh patutlah anak kurang menyusu sebabnya dia dah kenyang air. hmmm baby bawah setahun masih lagi perlukan susu. apoooo mertua ni, alasan senang nak bawak jalan pulak. tak masuk akal betul. yang sy baca, baby bawah setahun limit air masak 4oz je sehari.