Baby kurang bergerak

Hi mommies, nk tnya kalau kita dh 34weeks ni mmng baby gerak gerak manja ya ? Mcm kurang sgt lasaknya ? Sbb saya perasan baby dh tk kicking sgt. normal ke ? #firsttimemom #advicemommies #advicepls

9 Balas

Ada beberapa faktor baby akn kurang gerak... kalau kandungan Makin hampir ngn date melahirkan baby Kan makin besor... jadi space kurang... sebab Tu Kita Rasa pergerakan makin slow...sbb dia xleh buat gimnastick da DLM rahim Tu... Ada jugak sebab baby terbelit tapi pusat... so... yg ni kena alert Kalau pergerakan makin kurang..kurang n kurang segera berjumpa doktor.. selagi Ada pergerakan insha'Allah baby ok...cuma kalau risau...jumpa doktor pilihan terbaik sis

bukan nak takutkan, tapi baby yang terbelit tali pusat pun kurang gerak, sebab tu kalau bab kurang gerak ni kena ikut gerak hati ibu, kalau rasa tak sedap hati pergilah check, jangan check klinik, gi emergency cakap kurang. sebab scan dengan ctg beza, ctg boleh tahu kalau something wrong, kalau scan takut miss

5mo ago

hmm tula . tp yg check saya ni nurse , mula tu dia tanya kenapa datang sini . saya bgtau la kata baby kurang tendang mcm sebelum ni . pastu dia check dia kata baby okey je ni , lepas yg dia kata tak valid tu terus dia kata tk pasal2 nk kena panggil doctor suruh review sdangkan baby okey je . saya pun diam je la , trpikir salah ke datang hospital😅 start dari tu rasa was2 je nk datang hospital

Makin kurang gerak sebab baby makin besar dan ruang makin sempit, doc ckp. Ada tips buat senaman atau makan sejuk2. Anak sy dulu kurang gerak, 37 week sy pergi hosp check baby kick, ok je bila scan tp terus kena tahan utk paksa bersalin. Doc tak bg balik dah sbb mmg minggu depan due date

kalau sya ada perubahan gerakan slow sya pegi je hospital sbb dh 34 week walaupun cukup 10 ,dkt situ doktor akn monitor guna ctg incase berlaku lagi kita tahu itu pattern baby ini berdasarkan pengalaman sya

Sama mcm saya, baby kurang gerak terus p hosp, cek ctg, alhamdulillah ok ja baby gerak bila doc pantau , makin aktif pulak lepas pada tu , mommy kena cuit2 baby , kdg baby tidur😅

Ade hari dia aktif, ade hari dia slow.. asalkan ckup 10 gerakan okey je. Cuba mkn manis/sejuk/pedas slalunye akn aktif balik. Kdg baby kuat tido wktu siang jugak

awak je boleh tau pergerakan baby awak yg sebelom ni mcm mana. if kurang gerak dan xcukup 10x gerakan segera ke hospital ya. dah cuba makan sejuk2 @ manis2 x

X boleh la smpai x kicking lgsung, sy pn da gerak halus2 je ni sbb ruang da makin sempit. Tp masih cukup 10 gerakan dlm 12 jam.

Sama macam saya dulu . Lebih baik sis pantai dulu kalau dia tak bergerak lebih 2 jam lebih baik terus pegi klinik/hospital