cepatkan bukaan

hi mommies, nak tnya skrg sya kat ward dah warded sbb bukaan 3cm pagi td. contraction dah kuat tpi tiba2 contraction slow smula n bukaan mlm ni masi lgi 3cm.. ade tips ke? nak cepatkan bukaan kat ward ni? n biasanya andai kata bukaan kita masi slow juga hospital akan induce ke or suru balik?? anak kedua 39w2d#advicepls #pleasehelp

2 Balas

3cm doc da x bg balik. sbb 4cm.da hantar labour room.. tp die akn cek ctg nnti tgk keadaan baby. kalau ctg ok, die biarkn je x induce2 da.. tp kalau ctg x ok die akn pecahkn ketuban bg bukaan tu bukak cepat.. mcm sye hari tu 23/11 ke pac sbb perut memulas. cek2 tgk air ketuban kurang tp bukaan 1cm. lepas tu terus admit dan doc kate esoknya induce terus. sye induce 24/11 , 6pagi. ctg ok, lepas induce jantung baby x cantik, contraction kuat.. doc pecah ketuban sbb risau baby berak.. tp xde ape2 pun.. continue buat ctg kejap ok kejap tak smpai doc kate kena emergency czer.. bju semua da tukar tp dpt bersalin normal sbb lepas sejam da teran hehe..

Cuba jalan2 dalam ward, kalau ada kerusi buat squatting sambil pegang kerusi/palang katil. saya buat 1 hari dlm ward dari 3cm esok paginya dah 5cm terus tolak Labour room.

5mo ago

misi xbgi buat senaman mcm tu klu jln2 okay lgi, tpi alhamdulillah selamat bsalin pagi smlm.. saya pusing ward je..dri 3cm ke 4cm, lpas tu 4 ke 7cm..