baby newborn tak berak

Hi mommies nak tanya siapa kat sini ada pengalaman baby tak berak 2-3 hari?? Baby saya umur baru 13 hari, 2 hari dia tak berak. Risau yakmat. Susu badan paling banyak dia dapat minum 4 oz je yg lain semua susu formula. Saya risau sgt2 dah la kuning dia tinggi. Nak turunkan kuning kena berak pulak tu. Tapi dia kentut n kencing. Perlu ke saya bawa pergi klinik n masukkan ubat yg kat bontot tu? Mummy2 semua rasa mcm mana? #firstbaby

1 Balas

nurse kata kalau x berak mean baby x cukup mkn lg (susu). Kalau nak turun kuning buat ms nie jgn campur susu formula. Bg susu badan sahaja. Bg sejam sekali. Bile baby tido, kejut bg susu. Baby sure akan berak dam kuning insyallah turun. Saya pon 1st baby. Baru 6ari. Buat camtu alhamdulillah. Kuning turun. Pastu cube pergi kedai ubat cina. Ckp nak beli air mandi baby kuning. murah je. Mandikan baby 2x sehari. Insyallah hilang. Selamat mcube.a

4y ago

Cume iktiar makan apa2 utk byk kan susu. Yg sy tahu mkn byk sayur hijau, lobak putih. Bagus utk milk booster. Lain2 sy x sure. Sb alhamdulillah, sy susu byk. Xde msalah..moga dpermudahkan ya