Cuti Bersalin

Hi mommies, nak tanya korang biasa apply cuti bersalin bila?#firstmom #ingintahu

2 Balas

Kalau masih larat bawa perut, hari bersalin baru mula cuti. Tp preparation semua dah buat. Kalau tak larat & dah mula rasa tanda2 nk bersalin mcm perut kerap mengeras, seminggu atau 2w sebelum due baru cuti. Saya HR, ni biasanya pattern mommies di tempat kerja saya apply cuti. Tp kebanyakannya dorang taknak ambil cuti awal, sebab dorang nk naik kerja lambat. Betul lah tu, bila dah belek2 baby mmg rasa taknak naik kerja dah. Kita yg nangis nk pisah dgn baby

sy apply awal sebulan. sbb sy beranak kmpung. jauh.. tpi sebulan tu kira sbgai UPL laa.. maternity leave start bila dh bersalin nanti.