anak batuk selsema

hi mommies nak tanya.. ada tips utk elokkan anak yg batuk berkahak dan selsema ke? btw anak sy 8 bulan and baru je baik influeanza A sekarang tengah recovery cuma batuk berkahak dia tk hilang lagi.. sy ada juga guna sterimar, minyak cengkih, tepuk percussion dgn mandi air suam.. mommies ada tips lain ke? #firstmom #bantusharing #pleasehelp

5 Balas

Kalau cara saya, - Saya mandikan anak dengan mandian lemon - Tepukan percussion saya buat. Takkan miss - Saya tak pakai sterimar, tak reti. Saya pakai nasal drop baru sedut hingus guna nasal aspirator. - Persekitaran rumah saya akan kemas supaya tak berhabuk. - Saya tak bagi perokok/asap rokok dekat dengan anak saya. - Saya dan suami atau siapa2 takkan cium baby. - Kalau dalam rumah ada yang tak sihat juga, pakai mask dan basuh tangan sebelum pegang baby. - Bagi baby makanan yang bersup. Boleh buat sup singo pear. Ini yang saya buat setiap kali anak batuk berkahak/selsema. Maaf kalau panjang. Mungkin ada salah satu tips yang bermanfaat untuk awak. Semoga baby cepat sembuh 🌹

6mo ago

Sama-sama 🌹

kalau sy guna bawang besar, potong wedges @ belah 2 je letak dlm bekas letak dkt anak. sy tk pakai sterimar tp pakai saline water, lega anak nafas, mlm2 pun kalau trjaga hidung tersumbat, guna saline water tu pastu blh tidur lena blk

sy xpasti ank sis serasi atau x. tapi sy selalu sapu vicks bby (tutup pink) dkt hidung, dada dan blkg bby tiap kali lps mndi dan sblm tidur. selain tu sy mndikan ank dgn air suam + perah lemon. ubat mkn juga ats nasihat dktr.

Sis boleh try jugak sapukan magnesium oil dkt tpk kaki anak ..boleh jugak rendam anak dlm remdaman air magnesium flake ..boleh tengok dkt shopee ..

ape2 refer doktor

5mo ago

dah refer.. doctor kata kerapkan guna sterimar sbb anak sy influenza A sebelum ni so kuarantin and jaga kat rumah je .. tu yg tanya dlm ni btw thankyou