Maternity Pad

Hi mommies! Nak tanya, ada tak yang pernah pakai adult diapers as maternity pad? Boleh suggest brand apa yang sesuai & berapa byk perlu beli? #firstmom #pleasehelp

15 Balas

sye pkai maternity pad pureen 2minggu pertama slps bersalin sbb jahitan episiotomi tu besar, sebelah dubur je.. klau sye pkai yg padat seperti librese atau kotex, dier akan menekan tmpt jahitan dan luka tu.. mmg la tak bocor tpi pedih la sikit.. klau pad maternity mmg leceh dan slalu bocor tpi kapas lembut..sye bwk spare disposable panty sye beli kt watson saiz besar sbb dier nipis dan perlukan pengudaraan bg luka cpt kering.. skrg alhamdulillah minggu ke-3 dh trcabut benang dan tutup..yg penting luka mesti kering utk elakkan infection dan kapas yg lembut.🫡

Ikut pengalaman saya, saya lebih prefer overnight pads lebih senang. Previously sblm bersalin ada juga beli pad jenis diaper tu tapi end up tak guna. Saya suggest tak perlu beli. Maternity pad punya span lebih tebal tapi tak selembut pad biasa. Saya guna maternity pad yang bertali hanya masa lepas beranak, itupun nurse yg pakaikan sebab masuk LR kita tak pakai seluar dalam. Lepas masuk balik ward, tukar dengan overnight pads.

Saya baru lepas bersalin. 1st time pakai pants kotex. Sgt puas hati, mudah, selesa. Berbanding dgn pad maternity, agak leceh nak kena cuci spender pulak nanti. Kalau baru lepas bersalin tu, beli 3/4 pack je. Dlm 1 pack ade 2pants. So dlm 8 keping cukup utk darah heavy. Lepas dari tu, boleh pakai pad yg biasa. Tp bergantung pd org la. Sy hari 3, darah dah sikit.

Sy ceaser and dr syorkan pakai kotex overnight panties. Very comfortable and x menganggu langsung luka kt perut. Tak leaking. Btw brand librese pun ada jgk yg panties. Sy ada jgk beli pad madame pureen, pakai sekali je sbb pad tu terlalu tebal dgn sy. Jadi x selesa

mcm tak sesuai je guna adult diapers klau bru lepas bsalin .. klau maternity diaper ssuai dguna slpas smnggu dh bsalin tak silap .. guna msa bru bsalin bleh buat tak selesa and tkut luka tbuka sbb guna jenis diapers paha agak kangkang

sya 1st to be mom. sya beli maternity pad pureen shj. dgn seluar dalam pakai buang. tak perlu la ssh2 kita nk g cuci darah dan nk cuci guna semula. just cuci je seluar dalam pakai buang. dan terus jela buang.

Saya beli yg maternity diapers tu tapi tak selesa pakai sbb ketat, mgkin kne beli saiz besar dari saiz biasa. Lps tu saya guna maternity pad brand autumz, selesa n lembut

sy pkai pempers ank je 🤭😂 besar, cepat serap, jimat... tu je sy rasa selesa.. x sampai seminggu darah nifas dh kering... selang seminggu trus kluar piriod 🙃

Saya pakai kotex overnight panties. Senang pakai buang je terus tak payah fikir nak kena cuci panties kalau terkena darah. Selesa dan mudah sangat takde bocor ke apa.

2y ago

sorry la sis pd pendapat sye ni.. seeloknya cuci pad darah sblom buang utk menjaga kebersihan dan darah tak sepatutnya dibiar mcm tu (phm2 jela)😈..

Hai. Kalau saya lebih prefer maternity pad. Lebih lembut dan selesa