Makanan Baby

Hi mommies, macam mana cara untuk first time nak perkenalkan telur kepada bayi ? Saya ada baca bahawa kena start dengan bagi telur kuning saja dahulu. Adakah telur tu saya perlu goreng atau rebus dan bagi kepada bayi atau campur dalam makanan dia ? Mohon idea dari mommies yang berpengalaman. Saya first mom 🥰

3 Balas

yup kena try kuning telur dlu , better rebus .. kuning telur tu ambik dalam 1 sudu besar then campur dalam makan baby .. sekali je bg pastu monitor 3 hari untuk make sure anak ok atau allergy ngn telur ..

7mo ago

ouh ini jadual dia. haa terima kasih mummy. kiranya sy just campurkn sedikit telur dlm makanan baby la ya?

sy bg telur wktu 8mth+, buat mcm sup telur tu (telur kuning shj, sy hancurkn). tapi dia allergic. sy stop dan try balik masa 10mth+ baru dia ok.

7mo ago

blh la cuba dlu..sbb 8mth ank sy dh mkn nasi lembik, tu yg buat sup telur. bg sikit2 dlu tgk reaction dia mcm mana.

Betul ibu. Boleh je mana2 cara pun. Saya rebus.

7mo ago

haa okay mummy. Sy nak try letak dalam makanan dia dulu tgk cemana. Harap x alergik.