Hi mommies. Nak tanya, boleh ke bersama dengan suami semasa 7weeks pregnancy ? 🥹

hi mommies, maafkan saya kalau soalan ni agak insane. saya 1st time mom to be & baru kahwin bulan Feb. skrg rezeki, alhamdulillah bunting pelamin 🫶🏻 now 7week 4days pregnant. saya tahu yg saya pregnant time 5week & saya agak active bersama dengn suami sebelum tu..tapi bila bersama time tu, ada rasa cramp di perut sikit je… skrg bila dah pregnant, saya rasa nak bersama dengn suami tapi risau kalau ada sebarang issue pada baby. ada yg beritahu takboleh… ada yg beritahu boleh tapi berlapik, takboleh lepas dalam. saya baca info, banyak yg mengelirukan 🙁 soalan saya - boleh ke saya bersama dengan suami ? kalau nak bersama, suami perlu pakai pelapik ke ? atau macam mana ye ?🙏🏻 jadi minta tunjuk ajar mommies semua… terima kasih🥹 #bantusharing #firsttimemom #firstbaby #ingintahu

1 Balas

Yang sebetulnya awak perlu consult dengan gynae awak. Setiap ibu mengandung kondisinya tak sama. Ada yang dinasihatkan untuk tidak bersama sepanjang hamil, ada yang dinasihatkan untuk tidak bersama pada awal trim sahaja, ada yang tiada masalah pun untuk bersama sepanjang kehamilan. Macam saya tiada masalah untuk bersama sepanjang kehamilan. Ini selepas consultation dengan gynae.