Mintak Tips

Hello mommies, jumaat ni saya akan ke Terengganu, saya pregnant 6 weeks, ada tak tips nak selesa duduk dalam kereta? Sbb perjalanan pun jauh, dgn kita asyik rasa mual, muntah 😩 Selain pada tidur, apa yg boleh saya buat utk elakkan rasa mcm tu? #ingintahu #bantujawab

2 Balas

ikut pengalaman masing2... mcm saya xtau la kebetulan atau apa cume perjalanan ke kampung suami di Kelantan betul2 buat saya rasa tk Selesa Dan tiba2 sakit perut..padahal saya tido lapik bahagian nk dduk tu tebal ckup, mkn ckup..cume jln ke Kelantan tu fhm2 la, xrata mana.kami bergerak mlm sbb Ade urusan penting. balik Dari Kelantan tu esok pagi keluar mcm kulit ayam warna pink..refer emergency saya disahkan keguguran 11 minggu... saya cerita ni bukan nk salahkan perjalanan jauh atau nk salahkan sbb balik Kelantan tu tpi sbb nk suh berhati2 sbb janin tersangat la fragile awal2 ni. saya mase tu first time so igt kalau jaga sikit2 okay kot sbb org lain siap travel lg mengandung boleh jer...rupanya lain badan lain peelnya..

4mo ago

Insya Allah... mcm saya mmg Ade mslh Rahim yg agak lemah..boleh jd awa okay saja Insya Allah .ape2 pun cpt rujuk doktor klu rasa xselesa

Takde tips, sebab saya pergi kk yang dekat pun muntah2. Just makesure awak selesa dan pls berhenti, 2jam sekali ke, ikut lah, jangan lama sangat duduk dalam kereta. Berhenti berehat, renggangkan badan. Mungkin boleh standby plastik (in case nak termuntah), dan any comfort foods untuk awak. 🥹

4mo ago

saya pun dpt rsa, sya asyik berhenti nnti sbb kita msti kerap kencing kan? lagi satu, saya rsau dgn selera mkn yg takde. selalunya mlm dia takde sgt rsa loya atau nak muntah, cumanya waktu siang je. comfort foods mmg kena standby laa 😭