Scan tiap minggu okey ke ?

Hi mommies, i nak tnya pendapat mommies okey ke and ada risk ke kalau kita scan tiap minggu sbb rasa insecure dan ingin tahu keadaan baby . I pernah keguguran first baby . After 3 months i preg again and now dah 14 weeks. Since 6 weeks i bleeding threaten miscariage , sbulan lebih jgak keluar lendir brownish , pinkish kadang darah . Bila check nothing serious and Dr advice to bedrest and monitor je and makan ubat duphaston. Minggu ni I monitor da takda kluar sebarang spotting or etc. tapi tu lah setiap minggu rasa nak scan untuk tahu perkembangan baby . Momies ada tak yang macam saya ? #ingintahu

3 Balas

klu awk ada budget, boleh je. but for me daripada scan, baik u saving for her/his need nanti. sy jenis jarang scan, klu scan pun utk yg penting2 shj (cth: dating scan, detail scan) even though dh beberapa kali miscarriage sblm ni. kita serah semua pd Allah, moga pregnancy kali ni dilapangkan dan dipermudahkan.

Xperlu scan stiap minggu pun.. At least sbulan skali dh ok. As long as xda tanda² mencurigakan (blood discharge etc) InshaAllah kandungan normal. Jaga makan minum dan cukup rehat lbh perlu.. Jgn fikir bukan², bole mngganggu emosi kita dan baby.. X elok utk perkembangan baby. Semoga puan dan baby baik² shj.

Sy dah sebulan belum scan. Next scan dgn kk 18oct 20minggu. Tu la kadang nk tahu perkembangan mmg kena scan klinik luar la jgk. Risau sbb kk tak scan setiap bln.