GDM / KENCING MANIS

hi mommies . boleh share petua/cara untuk turunkan bacaan gdm kepada normal ? sy selalu sangkut gdm time check . baru anak pertama . kurang pengalaman . sebelum pregnant , saya xde gdm . since pregnant jd macam tu Dr prefer untuk cucuk insulin . Tapi tulahhhh . nak cuba cara lain dulu . tolong saya 😭#seriusnanya #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #firstmom #bantusharing

7 Balas

Sy anak ke 2 gdm on diet jugak.. Sejak kene buat bsp. Sy control makan. Nasi makan 1x sehari je.. CARA saya laa... 8am amik darah : 8-9am :Breakfast : makan mee or keawteaw goreng half & air milo kosong. Air kosong + lemon. 9-11 puasa stop makan. 11am : amik darah 11-12: Sy makan buah, jambu or buah naga half. Air masak + lemon. 12-1 : lunch, nasi suku, sayur brokoli rebus, ayam Bakar or ikan Bakar air asam. Air masak + lemon. 1-3: puasa stop makan. 3pm : amik darah Kul 4 sy makan buah half & air masak lemon. Air Sunquik kosong sejuk. Rosi gandum 1keping. Kul 6-7: dinner. Sayur goreng, ayam Bakar or ikan Bakar. Or ayam goreng. Cicah air asam tanpa nasi. Air masak + lemon. 7-9 : puasa.stop makan. 9pm : ambil darah. Lepas tu baru sy mnum milo kosong + roti gandum. Sejak kene gdm sy kurang kan nasi. Banyak makan lauk jer. Elakkan sambal masak merah or Kicap or sebagainya sebab still ada gula. Air masak jgn tinggal 1 hari. Dalam sminggu ada jer 1or 2 hari cheat day. Sy makan jer apa nak makan hahahha.. Apa yg tringin tu makan. Turun bacaan sy. Lain org lain cara kan. Tp sy ada baca air masak + lemon tu sgt2 membantu. Ramai cakap macam tu sebab tu sy amalkan.

sy gdm on diet. sy cut semua minuman manis, minuman ade kaffein, kek, benda2 yg bnyk gula. susu pun sy x minum dah, ganti dgn pil kalsium je ckup. sy mnum hanya air masak atau air sunquick tanpa gula (makan dgn ubat). roti sy tukar kpd roti wholemeal. sy lebihkan sayur time makan, portion sayur sy separuh pinggan utk skali makan, nasi hanya 1 senduk atau 2 senduk rata. snacking sy makan kacang badam bakar 5 biji/kacang kuda secawan kecil dan buah2 mcm oren/jambu. malam sy mkn mcm biasa, tp masih lebihkan sayur dan nasi biasa 1 senduk je. sy masih makan kek 2-3 suap kecil sesekali. tapi seminggu hanya sekali. air masak mnum ikut keperluan. so far buat bsp bacaan pagi cantik smpai malam. tp sy sepanjang pregnant akan makan mcm ni laa. sbb sy dan suami tunggu zuriat lama. jadi bila Allah dah bagi amanah, sy tukar smua pemakanan sy. kuat x kuat juga lah mula2 tu. dah laa dlm esbok bnyk mknn mnuman manis. skrg dah ok makan mcm ni. rasa lagi sihat, and x berapa lapar je mcm dlu.

sy 2kli pregnant sgkut gdm...yg nom 2 nii sy sggup ccuk stiap mlm sbb sy xnk jd mcm kndgn yg lps...doc sruh ccuk sy xnk sy just mkn ubt jaa pstu ada 1 hri sy tringin sgt nk mkn kek so sy beli lah mkn dlm 2,3 sdu bsr jaa trus gula naik tggi smpai 12 mcm tu sy xingt dh esk kul 6pg trus leaking time tu kndgn bru 21w...ank sy tpksa dimatikn sndri dlm kndgn sbb air ktuban dh kering ksong doc ckp klau lhir pon xblh hdup sbb brt bby kcil lg paru² xmtg lg...yg nom 2 nii sy rela ccuk sbb kdg² kita trmkn lbh sbb lpar 1 hal pstu nk elkkn kjdian yg lps tp sy still cntrol mkn sbb sy rsau...skrg kndgn nom 2 bru 20w...smoga bby sht smpai slmt lhir bln jan 2023 amin...

2y ago

terminate trus wlpun ank sy hdup 12jam tnpa air ktuban...

I minum lemon kosong tanpa Gula/madu. kalau nk turunkan, makan sayur dulu, baru makan nasi & protein (ayam/ikan/telur) . kena try and adjust. meby sis X sesuai makan mee atau nasi. atau untuk Selamat, buat nasi steam/kukus. I gdm first time, makan nasi low GI masak guna thermomix, minum Lemonade no sugar, Jaga portion makan, minum air banyak. bacaan Cantik, so xjadi makan ubat/insulin. Dr suruh gdm on diet je. atau nanti kalau Ada temujanji jumpa dietitian, Tanya dia pasal gdm u. sbb lain orang lain Cara diet yg sesuai.

kena jaga portion mknan, makan nasi satu senduk sahaja n banyakkan makanan berprotein dan sayur sayuran.minum air masak banyak jgn sentuh air manis langsung kalo nak minum air manis boleh tapi sekali sekali sahaja...ok itu sahaja perkongsian drpd saya

sy pun sngkut mnum gula sis 😆 tp sy gdm on diet lh skg... hihi... klu sy bt cm tu mmg bacaan gula sy akn normal lh...

2y ago

biji halba pun blh turunkan bacaan gula.. rendam air panas 1sudu teh tngu suam bru mnum ... gelas yg biasa kecil tu...

sis try msa bt bsp ...mkn nasi 3sudu kecil dgn sayuran rebus n mnum air suam .. or lemon tnpa gula suam ...

2y ago

sy pun GDM on diet. waktu hari cek BSP, sy cuma minum air suam je. nasi makan mcm biasa. elakkan makanan bergoreng atau deep fry. or makanan berkuah banjir mcm kari semua tu. biasa cek BSP kan waktunya 8AM berpuasa 10AM lepas sarapan 2PM lepas lunch last makan pukul 12 8PM lepas dinner last makan pukul 6 sy akan stop makan awal, dlm pukul 11 mcm tu da siap lunch. kul 5 or 5.30 da settle dinner.