39w 4days - 21/12/23

Hi mommies, boleh lah share tips mcm mana nak cepatkan bukaan. Takut overdue. Skrg ni takat sengal2 kt ari2 je. Keputihan jernih clear je yg keluar. Tak ada any bloody show, contraction pun tak tahu rasa mcm mana. Kadang rasa sakit manja2 bawah perut(tak thu exactly tempat/nama) tak thu juga tu contraction ke bukan. Sepanjang suami ada ni, kerap bersama, ada juga jalan2. Mohon bantuan, mohon tips. Tak sabar nak jumpa baby 🥺#firsttimemom #FTM #advicepls #firstmom #seriusnanya

4 Balas

Hi sis. Saya baru beranak 16/12 . Edd saya 23/12 . Saya guna tips bidan kg . Minum air aiskrim soda gas tu. Pukul 12am 15/12 saya minum . Pkul 6/7am dh start rasa contraction. Saya sarapan buat air milo planta 1 sudu kecik. Then time makin sakit terus p check kat PAC dlm pkl 12tghhari tu terus kena admit ward sbb bukaan dh 3cm. Then pukul 12.16am (16/12) selamat bersalin normal dh . Tambahan tips ( kena byk bersama dgn suami hujung2 ni)

5mo ago

Yaaa rimas. Mcm dorg je yg nak tgok dikbaby. Tak tahu ke kita yg bawak kulu kilir ni lagi excited nak jumpa anak. Kalau boleh sejam sekali tanya 🤦🏻‍♀️ stress

kena rajin berjalan, sya berjalan turun naik tangga, slow je tpi kna kerap, dkat ward pun sya slalu pusing2 sbb sya pun msuk je ward bukaan jdi slow. warded 3 hari, hari ke 3 bru bsalin. 1 lgi sya ada cuba buat pernafasan sya bljr kat utube, mmg cpt bukaan, dri 3cm ke 4cm, then ke 7cm, 7cm ke labour room xsmpai 30min sya bsalin 9cm

5mo ago

Berjalan dah bersama dah, minum milo + planta, minum air aiskrim soda, squad, jalan itik, kupukupu, semua dah buat. Tapi baby kata tak nak keluar, dia tetap tak keluar. 🤣 baby ikut mama dia overdue 🫠

Saya due 25/12. Samalah dah lama sgt tgu bby tapi tak de tanda2 lagi. Anak no 1&2 cpt je. Ya Allah sy risau dah tkt overdue.

hai sis . sis dah bersalin ke??

5mo ago

Belum lg sis. Dapat tarikh serah diri je 🤣 tgh mencuba segala tips