Ruam di pipi

Hi mommies.. Boleh cadangkan mcm mana nak rawat ruam pipi yg basah mcm ni? Saya ada letak aqueous cream yg doc bg masa check 2 bulan hari tu. Tapi masa tu ruam dia jenis kering, lepas sapu 2-3 hari dah ok. Skrg baby saya dah 4 bulan dan naik ruam baru. Mula2 dia kering so saya sapu aqueous cream la sbb masih byk lg. Tapi tak berkesan pulak kali ni. Saya pun ada cuba sapukan cetaphil advance protecting cream. Ruam yg kat tangan dah makin pulih. Tapi yg kat pipi ni je yg degil jadi makin basah pulak. Lebih2 lg klu pipi dia bergesel dgn baju. Boleh tak klu saya tampalkan pipi dia dgn kapas supaya tak bergesel? #bantusharing #firstbaby #1stimemom

Ruam di pipi
13 Balas

hai sis boleh cuba aloevera gelly drp foreverliving ni..inshaAllah boleh membantu masalah sis..ank sy pn mmg pkai yg ni jugak..bgus hilngkn ruam2 di bdn..boleh pm sy kalau nk order

cuba guna ini ank sya kat berut selalu merah merah bintik bintik sya selalu sabu ini alhamdulolila dah hilang sis bole try ini kesian kat baby tu

3y ago

ha ah.. sy bf.. lepas anak naik rash teruk tu sy pantang sikit makan.. anak pun sy pantang kan.. alhamdulillah dah kurang..

Macam sekarang , saya pakaikan bedak baby cinta dan minyak kelapa dara yang mak saudara buat sendiri . Alhamdulillah , bertambah baik .

sis jgn spu ape2 cream mlainkn ubt doc..bter sis trus klnk swta..cream elok doc bg insyallah pulih nti..kulit bby sstf

saya pakai cream Hydrocortisone. ada jual dekat farmasi. Alhamdulillah kulit anak sy sesuai dgn cream ni

2y ago

Cream ni Doktor yg suggest

Sy sapu guna minyak urut modern mmg, skjap je kering ruam tu 🥰

lps sapu cream boleh tutup luka tu. saya pakai ceramide

sy letak bedak agnesia khas ruam 😊

guna nappy balm offspring sgt brkesan

try cream snow white

2y ago

saya dah cuba, sgt berkesan. seblm ni pkai ubat dari pakar kulit & krim utk bayi spt cetaphil & aveeno tapi ruam tu akan timbul balik. mula2 saya test sapu kat siku bayi sebab takut kulit muka yg sensitif tu melepuh. rasa lotion ni sejuk & x melekit. lps tu baru sapu kat muka bayi, dlm masa beberapa hari je dah berkurangan