Baby mengamuk semasa menyusu

Hi mommies, baby sy da 1 bulan lbih. Knp ye kdg2 mse tgh menyusu tiba2 die cam mengamuk, tp mulut still tgh hisap puting. Ke sbb susu x ckup k ape. Tp klu sy tekan puting, kluar je susu?huhu #pleasehelp #firstmom #ingintahu #firstbaby

6 Balas

boleh jdi banyak faktor. perut dia kembung ke, kdg2 dia mcm nk meneran berak ke, kdg2 dia rimas kene bedung ke, kdg2 kedudukan dia x selesa ke, kdg2 aliran susu ibu terlalu laju pun boleh jdi punca dia mengamuk, kdg2 dia dah lapor sgt pun ya juga. haa mcm2 lah faktor sis. kena try test satu2 apa yg tak kena. dia nak cakap tak boleh so kita lah yg kena paham dia😂

2y ago

hahah ye. anak sy pon kdg2 mcm tu. sblum nk masuk puting dlm mulut dia mcm mngamok smpai tolak2 bdn sy. jenuh tepis tgn dia sbb xboleh nk sua puting. kpala pulak dok geleng2 kiri kanan cari puting wlupon dh depan mulut 😂. bila dh isap tu kdg2 bunyi mengerang lah, bunyi mcm mneran, mcm berleter pon ada hahah. marah kot dh lapar tp ibu lmbat bg susu

ingat anak saya ja gitu rupanya ada juga anak orang lain buat macam tu 😅. susu ada bila picit puting, baby hisap tapi macam macam bunyi serupa marah pun ada, kadang macam teriak sambil hisap tapi saya terus ja bagi dia hisap lepas tu ok. mungkin lapar sangat kot

2y ago

aah. risau tetiba teriak mcm mengamuk. huhu

Hai mommy. Cuba check tengok betul tak anak latching. Kalau anak saya dulu mengamuk sebab tak latching mulut dia dengan areola tu dengan betul.

mungkin sis bagi bby susu masa dia betul2 lapar, tu sbb bby mrah heehe. cuba sis bagi bby susu sebelum dia nangis2 nak mintak susu

Sama ank sy..x psti puan ..kdg2 sbb seluar dia tutup kaki, kdg mntk tepuk.. cuba try test benda slalu puan buat

Posisi menyusu buat dia tak selesa