Newborn Deep Sleep vs Active Sleep

Hi mommies , baby saya berusia 30 hari . Dia mmg susah nak deep sleep . Sebelum deep sleep dia akan active sleep yg agak lama . Overall nak layan dia tidur almost 1 jam 40 minit something mcm tu . Baby saya lepas lahir terus admit wad dlm 5 hari sbb ada g6pd dan jaundice . Saya perasan bby saya jenis yg mngis kdg² sampai takda suara kemudian dia akan merajuk . Skrang bila tidur letak dekat tilam dia akan bangun . Dan tidur pun dalam 1 jam - 30 minit shja . Apa perlu saya buat supaya saya kurang penat dan bby kurang meragam .

3 Balas

Cuba bedung mcm theya ckp, anak 1st sy dulu bedung dr awal. mlm tido, dia nk susu pon bunyi merengek je, lepastu smbg tido. cuma anak yg 2nd ni je yg xnak sgt bedung. sbb awal2 kuning tinggi, xbedung bg dia senang jaga bg susu. skrg kalau nk bedung, dia akan merengek marah, bila buka bedung elok je tido. kena cuba cari teknik nk letak baby after susukan tu. dkt fb tt ada share. letakkan punggung baby dulu, baru kepala then letakkan tgn dkt bdn bg baby tak terkejut. bila baby dh ok baru lepas tgn

6mo ago

Bby saya pun x suka bedung . dia suka tido lepak mcm tu . tp tu la kjp² mengeliat .

awk dh dpt solution blom? sy pun jmpa ank sya hri ke5 dan ad g6pd . skrg dlm fsa yg sma juga . active sleep .mgeliat mgeliat smbil brbunyi . skrg kna letak dlm buai . klu kita tdo kan dan letak di tilam , auto celik

6mo ago

belum wak . tapi dia kuat susu . mcm tak puas . ibarat sambil menyusu dia khayal layan mata . saya jarang bagi direct tapi lebih kpd epmum . mostly nak tidurkan dia kene peluk baru nyenyak tidur . tapi bila da berjam peluk letak bawah auto celik mata . tak lama lagi nak balik rumah mil . hari tu singgah rumah mil sekejap je ramai tangan yg take over anak ibarat mcm saya tak reti tidurkan anak . walhal saya lebih tahu pattern dan perngai anak . Anak tgh layan mata sambil celik , dah diagahnya ajak borak kata xnk tidur .

Sma lah anak sya pun mcm tu bru 1bln 15 hari. Apa sya buat lepas dia lali tu sya trus bedung dia make sure bedung dgn kemas ye pstikan tangan tk blh kluar. Nnt anak akn tidur lama sikit. Hehe

6mo ago

Ohh satu lagi lps mnyusu burp kan dia dulu lps tu bedung, pasang white noise atau buat suara shh shh shh smbil tepuk2 dia sikit.