puasa

hi mommies! Anyone ada experience yg puasa during pregnancy tak kat sini? Boleh tahan sampai waktu berbuka? And ada tips utk tahan sampai waktu berbuka? Mohon share jika ada ya?

1 Tanggapan

Saya mengandung dua anak, dua2 smpat jumpa bulan puasa..mengandungkan anak sulung masa tu baru 16 minggu, alhamdulillah dapat puasa penuh..masa anak kedua masa bln puasa saya da 25minggu pun berjaya puasa penuh..dan insyaAllah puasa tahun ni saya nak masuk 14 mggu..tips nya sahur walau kita xberselera sekali pun saya tetap amalkan makan 7 biji kurma dan segelas susu..lps waktu berbuka mulakan dengan 3 biji kurma da segelas air lps tu solat mghrib. Lps solat maghrib baru makan yg berat sikit diikuti dgn air yg cukup..then terawih mcm biasa .. balik terawih mkn buah sikit spya xkena sembelit..minum air yg cukup..sblm tdo bole mkn ubat..then ulang je rutin tu smpai habis bln puasa..alhamdulillah..masa checkup pun nurse kata baby sihat hb pun masih 12 lagi.. Tapi kalau sis rasa letih nk pitam segerakan berbuka..jgn paksa diri ye sis nnt takut jd apa2 kat baby dlm kandungan..

5y ago

Alhamdulillah sis..allah bagi kudrat dan kesihatan yg baik spnjg ramadhan..mari kita sama2 pun berdoa spya kita sama2 kuat dan diberi kesihatan dan kudrat utk puasa ramadhan tak lama lagi..❤️