Batuk Selesma

Hi mommies, anak sya 7bulan lebih dia sakit batuk dan selesma dah 4hari dah bawa g jumpa doc tp still sma 😔 moms ada petua ka nak hilangkan batuk dan selesma tu, kesian dia tdo hidung tesumbat 🥺#firstbaby #ingintahu #bantusharing #pleasehelp

1 Balas

Ini cara saya la - Sentiasa pastikan persekitaran baby sentiasa bersih dan tak berhabuk. - Guna nasal spray/ nasal drop dan nasal aspirator. - Buat tepukan percussion (sangat membantu dan efektif untuk melancarkan pernafasan anak) - Liquid intake anak mesti cukup. Bagi anak minum air masak, jadual susu kena jaga. Dari segi pemakanan buat makanan yang bersup, elakkan makanan yang triggered batuk dan selsema contoh, potatoes, oily food (boleh Google untuk lebih info) - Sepanjang anak tak sihat elakkan individu dari mencium anak termasuk kita(parents) - Mandi kan dengan air suam. *Kalau doktor ada beri ubat untuk anak awak. Jangan sesekali skip atau delay waktu. Kena on time dan ikut dosage yang di tetapkan sehingga anak sembuh. Sekarang anak dah setahun saya masih lagi buat cara yang sama. Harap membantu 🌹