ANAK SEMBELIT

Hi mommies, anak saya setahun 2 bulan. Sejak masuk usia setahun dia mula sembelit, najis keras mcm batu. Setiap kali nk berak dia akan meneran sambil menangis teruk. Maybe sbb najis tu keras dan dubur dia terasa sakit masa nk teran najis tu. Setiap kali najis keluar warna kelabu hijau dan sedikit kesan kemerahan,. Dh try tukar susu dr Dupro kpd Anmum Essential. Makanan pun sy dh back to porridge n puri buah-buahan. Smpi skrg masih sembelit lg. Recently jumpa doc dia suruh try Novamil IT. Mohon perkongsian info dan tips dr mommies. Tysm. #firstmom

3 Balas

Dari pemakanan okay ke? Tak terlebih carbo? Intake sayuran dan buah-buahan mencukupi? Anak minum air kosong tak? Ada makan roti/biskut dsbgnya? Macam anak saya, dia suka roti. Lepas makan main meals pun dia akan minta. Kalau hari dia banyak makan roti, memang confirm sembelit. Saya akan beri buah oren @ sayuran lebih sikit.

Hi momy ank sy pun sama macam Tu sembelit teruk . Sy da bgi buah sayur pun sama tpi Tu lh susah sikit ank minum air 0

just nak tahu kenapa tukar ke bubur balik? btw, dag cuba tambahkan serat dalam makanan anak? minum air 0