Anak susah nyusu

Hi mommies. Anak saya dh 10bulan skrng, dia minum susu botol, tpi spnjng 10 bulan ni, anak saya susah sgt nk minum susu. Dulu nak kne berpujuk, tk nk minum dlm bilik pergi beralih ke dpur, tk nk kat dpur beralih kt ruang tamu. dh tk thu nk buat mcm mne, on tv bukak cite katun bgi dia leka bru minum. Itupun susah, nk kne pilih cite2 dlu bru die nak minum susu. Klu pasal makan lagi la susah, dri sejak first makan smpai skrng tak nak makan. Dh ubah2 tekstur makann pun still tak nak. Penat la kita msak mcm2, nasi la, mee la, spageti la. Bila kita bgi makan, die korek bwk kluar. Last timbang berat dia bru 7.2kg lgi sikit nk msuk garisan kuning mse last cek kt kk. Saya susah hati sgt. Mommies boleh bgi pendapat ataupun nasihat tak😵‍💫. Saya dh pening mcm mne nk buat lgi dh. #firstmom #pleasehelp #firstbaby #bantusharing #seriusnanya

2 Balas

ade bagi anak mkn sendiri? sometimes bby ni xnk bersuap die nak makan sendiri and try bwk mkn time ramai2 or time family makan. boleh try buat finger food, nugget homemade, potato stick, and boleh campur susu masa buat makanan die. anak sye masa mula makan pon mmg xnak bukak mulut, lps tu sye buat lempeng, nugget and bagi dia makan sendiri, die mkn la 3 4 suap. msuk 7m try bagi die makan time family makan, xyah offer makan, die sendiri yg mintak. sbb sometimes, bila tgok makan ramai2, die jadi berselera.

11mo ago

cube bwk die mkn dkt luar rumah.

Cuba makan sama dgn dia. Berbual dgn anak sambil makan kata: ibu makan ni, makan lah.. Sedappp.. Ambil kat pinggan sendiri".. Bawa anak bergaul dgn baya2 dia masa makan. Pergi kenduri ke, kedai makan. Bawa piknik di luar rumah.