First pregnancy wajib pergi kk ke?

Hi mommies. Alhamdulillah sy dh 8weeks lebih first child, nak tanya betul ke kalau anak pertama, wajib kena pergi checkup dekat klinik kerajaan sbb diorang nk details kita? Minggu ke berapa boleh start buka buku pink tu ye? Kalau sy pilih klinik swasta boleh ke? #1stimemom #advicepls

5 Balas

Bukak buku time 10weeks ke atas bergantung pada klinik. Nak buka dekat swasta boleh sis, standard rm50 but tak termasuk cek darah ke apa. Paling cepat. Nanti kalau dah 5bulan ke atas pergi KK kerajaan bawak je buku pink, boleh jugak. Memang semua wajib pergi KK tak kira anak no berapa sebab dia nak check HB, darah tinggi/rendah, kencing manis semua. Untuk anak kita supaya anak tak kena segala penyakit ni.

bila dh taw pregnant pegi klinik tu wajib utk check perkembangan bby jgk ..nk pegi dkat krjaan atau swasta tu pilihan sdri...beza berbayar dgn tidak je la ..swasta nie stiap kali nk pegi checkup kena kluarkan duit..tp cpt la xperlu mnunggu lama,klau kt kk krjaan free atau byr rm1 je..tp kena sbr la mnunggu lama...

Saya frst baby 2019 mmg tk buka Buku under government clinic sebab mmg bersalin swasta dri frst bby and second bby .. takyah buka Buku under government pun tkpe aslong as ada buka Buku pregnancy kt mana mana pun tk kisah

boleh je pg klinik swasta xde mslh. mommy perlu sediakan duit je. org pilih kk sbb free. full check up + ubat free je. x perlu nak byr. kalau pg swasta tiap kali check kena ready kn duit start from 80-250.

x kira pregnant yg ke brp kali seeloknya pergi kk untuk pantau kesihatan ibu & janin.. klau kk tmpt sy 8weeks dh blh buka buku pink