36 weeks and baby breech!

Hi mommies! ade tak dekat sini yang boleh share pengalaman baby breech? First option dr akan buat ecv tapi kalau tak boleh czer. So nak tahu pengalaman mommies. #firstbaby

4 Balas

sy 3thn lps.. kt kk nampak bby breech.. appoinmnt ke hospital... pastu plan buat ecv, time proses tu stndby dh beg baju sume sbb doc dh explain, lps selesai buat, bersedia sebarang kemungkinan.. emergncy czer atau apa2.. 2 doc try buat, tp teguh pendirian bby xmau pusing.. 😂 tp heart beat bby normal lps cubaan xberjaya tu.. makanya, trus dpt date utk czer.. 38week kot... bby pun berat 3kg++ .. tapi even dh check in pun, doc mmg akn check bby dh pusing ke belum.. kalau belum, baru proceed planned czer tu.. kalau bby dh pusing, possible je doc suruh balik.. tunggu contraction n sebagai nya kt rumah..

saya.. baby yg nombor 5. anak2 sblm ni sy normal. ms scan 36 mggu di hospital baby dh masuk laluan. tp bila 37 mggu tu baby transverse lie. nurse KK srh refer hospital ptg tu. sy g esok punya, sy dh puasa siap2.. naluri sy kata mgkn kena czer. sampai hospital jam 9.30 pg scan semua mmg baby bergerak posisi. still transverse lie. memandangkan sy dh mula puasa sejak 4 pg, pakar decide utk czer. jam 12 masuk bilik OT, 12.30 tgh selamat melahirkan baby girl. sy decide utk BTL kali ni. first time rasa czer utk the bongsu 😅 skrg baby dh 38 hari

saya baby breech dr 28w - 34w.. lepastu kepala baby dh kat bawah, then check up 37week baby breech balik (unstable lie).. terus check in hospital 3hari, then kepala baby mmg x statik kejap tepi kejap bawah, so bila kepala baby dh kat bawah tp tak engage/lock lg utk deliver, doc suggest induce sbb kalu balik rumah pun ada possibility utk baby berpusing2 lg, end up akan czer jgk.. so decide induce, Alhamdulillah bersalin normal.. tp kalau baby mmg breech x bergerak/berpusing langsung mmg doc akan suggest ecv, kalau fail baru bagi tarikh czer..

Saya hari tu baby breech+gdm+air ketuban byk..terpaksa bersalin 37 weeks 1 day secara czer..sebab doc ckp kalau buat ecv pun kemungkinan baby akan breech balik…so terpaksa bersalin czer..