Anak tak mau makan

Hello mommies, ada x tips nk bagi anak umo 2-3 thun mkn, dh bgi mkn bubur, nasi, mee, bread..smua x jln, dy cuma nk air, sup, dgn susu.. Tu pun xbyk.. Tlg sy mommies sy dh buntu fkir mcm mna nk bgi anak mkn.. Sy tkut brat bdn dy mkin drop..sdgkn skg je pun brt dh nk msuk line kuning..😣😭😭 #pleasehelp #bantusharing

4 Balas

mslh kita sama..mcm2 cara dh cuba..tp masih gitu jgk..org ckp tbuh anak kecil lh kurus lh pun bkn sorg 2 dah..nangis pun sdh tgk anak xnk mkn.. pergi pakar aritu pun masih ilmu yg sama kerap diulang.. kerap bg mkn,tukar2 menu.. bagi jer lah mkanan yg disarankan..biar dia mkn sendiri, biar bersepah..dia mkn sikittt pun jadi lah..buat yg mcm org barat buat kt anak mreka tu..tu jer lh ulang2 setiap masa setiap hari..asalkan mknan ada masuk wlpn sikit..selain tu sy try jgk buat2 mkanan tu sedap mlalui ekspresi muka..last2 sy pulak yg dia suap balik😂tp awk blh cuba mana tau menjadi.. dan jgn stress ya mama..

2y ago

sy mmg dh thap stress nk nangis dh..tngo anak xmau mkn, asal suapkn mknan.. msti ditepisnya tngan sy, mna xnya nk nngis😭😭

Baby minum susu formula atau susu full cream biasa? Kalau formula, boleh try slowslow stopkan & ganti dengan full cream. Formula buat dorang kenyang & tak rasa nak makan. Pelbagaikan makanan anak. Contoh breakfast buat pancake. Lunch buat pasta. Dinner nasi. Small portion dulu, bila dorang selera baru tambah. & letak buah sekali dalam setiap meal. Biar anak explore sendiri makanan sendiri

2y ago

Sabar ya ibu. Ibu kuat 💪🏻💪🏻💪🏻 nanti in sha Allah lps try & error jumpa penyelesaiannya

dekat tiktok ada acc share resepi makanan baby. Yg mudah. Sy x ingat nama acc tu. Tapi sis boleh try search di tiktok, RESEPI MAKANAN BAYI

2y ago

yke, nnt sy cba cri ye.. trma ksih tau

cuba bagi dia yang makan sendiri atau mommy makan sekali dengan dia

2y ago

dh cba, jdinya sy jr kna hbiskan mknan..